24
Banany to owoce smaczne i –
ze względu na swoje naturalne
„opakowanie” – doskonałe
jako gotowa do spożycia
przekąska. Jednak mają jedną
wadę: zaledwie położycie
je na półmisku czy w koszu
na owoce, a już zaczynają
ciemnieć. Ponadto, gdy
pojawiają się na nich plamy,
dzieci często nie chcą już ich
jeść. W celu spowolnienia
procesu brązowienia bananów
i uniknięcia ich szybkiego
psucia po zakupieniu kiści
tych owoców należy obwiązać
jej ogonek przezroczystą
folią spożywczą. Dzięki
temu zapobiegniecie
rozprzestrzenianiu się
etylenu na kolejne partie
owoców i powstrzymacie
proces ich przedwczesnego,
intensywnego dojrzewania.
Etylen to gaz wytwarzany
naturalnie w procesie
dojrzewania owoców.
“
JAK DŁUŻEJ ZACHOWAĆ
ŚWIEŻOŚĆ BANANÓW?
ZA POMOCĄ FOLII
SPOŻYWCZEJ!
9
POTRZEBNE RZECZY:
folia spożywcza
CIEKAWOSTKA:
#
Dla amatorów owoców
długo utrzymujących
świeżość!