Previous Page  21 / 22 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 22 Next Page
Page Background

24

Banany to owoce smaczne i –

ze względu na swoje naturalne

„opakowanie” – doskonałe

jako gotowa do spożycia

przekąska. Jednak mają jedną

wadę: zaledwie położycie

je na półmisku czy w koszu

na owoce, a już zaczynają

ciemnieć. Ponadto, gdy

pojawiają się na nich plamy,

dzieci często nie chcą już ich

jeść. W celu spowolnienia

procesu brązowienia bananów

i uniknięcia ich szybkiego

psucia po zakupieniu kiści

tych owoców należy obwiązać

jej ogonek przezroczystą

folią spożywczą. Dzięki

temu zapobiegniecie

rozprzestrzenianiu się

etylenu na kolejne partie

owoców i powstrzymacie

proces ich przedwczesnego,

intensywnego dojrzewania.

Etylen to gaz wytwarzany

naturalnie w procesie

dojrzewania owoców.

JAK DŁUŻEJ ZACHOWAĆ

ŚWIEŻOŚĆ BANANÓW?

ZA POMOCĄ FOLII

SPOŻYWCZEJ!

9

POTRZEBNE RZECZY:

folia spożywcza

CIEKAWOSTKA:

#

Dla amatorów owoców

długo utrzymujących

świeżość!