Previous Page  7 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 21 Next Page
Page Background

Ziemniak narodził się w Ameryce Południowej przynajmniej 5000 lat przed naszą erą. Hiszpanie

przywieźli go do EuropywXVI wieku i ziemniak bardzo szybko zaczął być uprawianyweWłoszech

i wAnglii.Wtamtym czasie był raczej niedoceniany i wykorzystywanywyłącznie jako pasza dla świń.

We Francji ziemniak szybko został nazwany „batatem”, ale wielu uważało, że jest niezdrowy, a nawet

że może przenosić zarodki dżumy i w tamtym czasie cenili go tylko najbiedniejsi, ponieważ szybko

daje poczucie sytości. Dopiero agronom i farmaceutaAntoine Parmentier przekonał Ludwika XVI do

wykorzystania ziemniakówwwalce z głodem i dzięki temu zdobyły one popularność w całej Francji.

W1850 roku rolnicy z regionu paryskiego rozpoczęli uprawę ziemniakówwczesnych, które od razu

zdobyły uznanie i zaczęto uprawiać je równieżwBretanii i Akwitanii, regionach o łagodnymklimacie.

Obecnie na całym świecie rolnicy uprawiają kilka tysięcy odmian ziemniaków, poza tym rosną one

w stanie dzikim. Każda odmiana ma swoje właściwości i jest inaczej wykorzystywana w kuchni.

Istnieje mnóstwo przepisów kulinarnych na bazie ziemniaków. Można powiedzieć, że jest tyle prze-

pisów kulinarnych, ile odmian ziemniaków!

Wksiążce znajduje się 55 przepisówna smaczne dania na bazie ziemniaków: z serem, ziołami, rybami,

mięsem lub jarzynami. Rezultat? Dania bogate w smaki przygotowane w 15 minut!

7

Wstęp

Wstęp