Ziemniak narodził się w Ameryce Południowej przynajmniej 5000 lat przed naszą erą. Hiszpanie
przywieźli go do EuropywXVI wieku i ziemniak bardzo szybko zaczął być uprawianyweWłoszech
i wAnglii.Wtamtym czasie był raczej niedoceniany i wykorzystywanywyłącznie jako pasza dla świń.
We Francji ziemniak szybko został nazwany „batatem”, ale wielu uważało, że jest niezdrowy, a nawet
że może przenosić zarodki dżumy i w tamtym czasie cenili go tylko najbiedniejsi, ponieważ szybko
daje poczucie sytości. Dopiero agronom i farmaceutaAntoine Parmentier przekonał Ludwika XVI do
wykorzystania ziemniakówwwalce z głodem i dzięki temu zdobyły one popularność w całej Francji.
W1850 roku rolnicy z regionu paryskiego rozpoczęli uprawę ziemniakówwczesnych, które od razu
zdobyły uznanie i zaczęto uprawiać je równieżwBretanii i Akwitanii, regionach o łagodnymklimacie.
Obecnie na całym świecie rolnicy uprawiają kilka tysięcy odmian ziemniaków, poza tym rosną one
w stanie dzikim. Każda odmiana ma swoje właściwości i jest inaczej wykorzystywana w kuchni.
Istnieje mnóstwo przepisów kulinarnych na bazie ziemniaków. Można powiedzieć, że jest tyle prze-
pisów kulinarnych, ile odmian ziemniaków!
Wksiążce znajduje się 55 przepisówna smaczne dania na bazie ziemniaków: z serem, ziołami, rybami,
mięsem lub jarzynami. Rezultat? Dania bogate w smaki przygotowane w 15 minut!
7
Wstęp
Wstęp