

12
PIĄTEK
STYCZNIA
Rocznice / wydarzenia rodzinne
Wydatki
suma
Pójdź za Mną.
1 J 3,11-21; J 1,43-51
imieniny
Amelia, Edward,
Emilian, Marcelina
Patron dnia
bł. Maria Marcelina Darowska,
zakonnica
Wsch. 7:44
Zach. 15:38
Wsch. 21:14
Zach. 10:54
5
2. tydzień po Bożym Narodzeniu
Z ANIOŁAMI
Liturgia chrześcijańska jest zapro-
szeniem do wspólnego z aniołami
śpiewania i zaniesienia w ten sposób
słowa do jego najwznioślejszego prze-
znaczenia.
(Benedykt XVI)
notatki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM
składniki
: 500 g filetu z łososia (bez skóry), 1 porcja ciasta francuskiego,
150 g serka mascarpone, 50 g serka naturalnego do smarowania, ka-
wałek białej części pora (około 5 cm), szczypiorek i koperek, sól, pieprz
cytrynowy, 1 żółtko.
sposób
przygotowania
: Łososia przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu
z obu stron, odłożyć na około 30 minut do lodówki. Serek wymieszać
z mascarpone, doprawić solą i pieprzem. Por opłukać, przekroić na pół,
a następnie pokroić w cienkie paseczki. Szczypiorek i koperek drobno
posiekać, wszystko dodać do serka i dokładnie wymieszać. Łososia po-
smarować z jednej strony przygotowanym wcześniej serkiem, położyć
na cieście francuskim serkiem do dołu. Ciasto przyciąć na odpowiednią
długość, by móc owinąć rybę. Ciasto dokładnie zlepić – utworzyć coś
na kształt koperty. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Bezpo-
średnio przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, opró-
szyć pieprzem cytrynowym. Piec w 200°C przez około 30 minut.