Previous Page  10 / 13 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 13 Next Page
Page Background

12

PIĄTEK



STYCZNIA

Rocznice / wydarzenia rodzinne

Wydatki

suma

Pójdź za Mną.

1 J 3,11-21; J 1,43-51

imieniny

Amelia, Edward,

Emilian, Marcelina

Patron dnia

bł. Maria Marcelina Darowska,

zakonnica

Wsch. 7:44

Zach. 15:38

Wsch. 21:14

Zach. 10:54

5

2. tydzień po Bożym Narodzeniu

Z ANIOŁAMI

Liturgia chrześcijańska jest zapro-

szeniem do wspólnego z aniołami

śpiewania i zaniesienia w ten sposób

słowa do jego najwznioślejszego prze-

znaczenia.

(Benedykt XVI)

notatki

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

składniki

: 500 g filetu z łososia (bez skóry), 1 porcja ciasta francuskiego,

150 g serka mascarpone, 50 g serka naturalnego do smarowania, ka-

wałek białej części pora (około 5 cm), szczypiorek i koperek, sól, pieprz

cytrynowy, 1 żółtko.

sposób

przygotowania

: Łososia przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu

z obu stron, odłożyć na około 30 minut do lodówki. Serek wymieszać

z mascarpone, doprawić solą i pieprzem. Por opłukać, przekroić na pół,

a następnie pokroić w cienkie paseczki. Szczypiorek i koperek drobno

posiekać, wszystko dodać do serka i dokładnie wymieszać. Łososia po-

smarować z jednej strony przygotowanym wcześniej serkiem, położyć

na cieście francuskim serkiem do dołu. Ciasto przyciąć na odpowiednią

długość, by móc owinąć rybę. Ciasto dokładnie zlepić – utworzyć coś

na kształt koperty. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Bezpo-

średnio przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, opró-

szyć pieprzem cytrynowym. Piec w 200°C przez około 30 minut.