Previous Page  10 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 19 Next Page
Page Background

słodkie wypieki

- 140 -

Na stolnicy usypać kopiec z mąki. Do środka wsypać cu-

kier, drożdże, dodać żółtka, 2 łyżki wody, kawałki masła,

szczyptę soli. Wyrobić szybko ciasto i uformować z niego

kulę, którą następnie należy wstawić do lodówki na 30 mi-

nut.

Żółtka ubić z cukrem, aż do otrzymania pienistej masy,

dodać mąkę i stopniowo dolewać letnie mleko oraz syrop

z brzoskwiń. Na koniec dodać grubo startą skórkę z cy-

tryny. Gotować na małym ogniu, nieprzerwanie mieszając,

aż do zgęstnienia masy. Usunąć skórkę z cytryny i dodać

masło.

Rozwałkować kruche ciasto i wyłożyć nim okrągłą for-

mę o średnicy 22 cm, uprzednio wysmarowaną masłem

i oprószoną mąką. Na cieście rozsypać pokruszone bisz-

kopty, po czym wyłożyć brzoskwinie odsączone z syropu

i pokrojone na małe kawałki.

Na wierzch wyłożyć krem, a następnie ułożyć paski wycię-

te z ciasta, tworząc kratkę. Piec w piekarniku w tempe-

raturze 180°C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i poda-

wać na ciepło.

Na 6 osób

250 g mąki pszennej (typ 00)

2 żółtka, 100 g cukru

100 g masła

drożdże instant, sól

Na nadzienie

5 biszkoptów savoiardi

5 brzoskwiń w syropie

4 żółtka, 80 g cukru

35 g mąki pszennej (typ 00)

30 g masła

cytryna

150 ml mleka

100 ml syropu brzoskwiniowego

Tarta z kremem i brzoskwiniami

Przygotowanie

60 minut

Gotowanie

55 minut