

słodkie wypieki
- 140 -
Na stolnicy usypać kopiec z mąki. Do środka wsypać cu-
kier, drożdże, dodać żółtka, 2 łyżki wody, kawałki masła,
szczyptę soli. Wyrobić szybko ciasto i uformować z niego
kulę, którą następnie należy wstawić do lodówki na 30 mi-
nut.
Żółtka ubić z cukrem, aż do otrzymania pienistej masy,
dodać mąkę i stopniowo dolewać letnie mleko oraz syrop
z brzoskwiń. Na koniec dodać grubo startą skórkę z cy-
tryny. Gotować na małym ogniu, nieprzerwanie mieszając,
aż do zgęstnienia masy. Usunąć skórkę z cytryny i dodać
masło.
Rozwałkować kruche ciasto i wyłożyć nim okrągłą for-
mę o średnicy 22 cm, uprzednio wysmarowaną masłem
i oprószoną mąką. Na cieście rozsypać pokruszone bisz-
kopty, po czym wyłożyć brzoskwinie odsączone z syropu
i pokrojone na małe kawałki.
Na wierzch wyłożyć krem, a następnie ułożyć paski wycię-
te z ciasta, tworząc kratkę. Piec w piekarniku w tempe-
raturze 180°C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i poda-
wać na ciepło.
Na 6 osób
250 g mąki pszennej (typ 00)
2 żółtka, 100 g cukru
100 g masła
drożdże instant, sól
Na nadzienie
5 biszkoptów savoiardi
5 brzoskwiń w syropie
4 żółtka, 80 g cukru
35 g mąki pszennej (typ 00)
30 g masła
cytryna
150 ml mleka
100 ml syropu brzoskwiniowego
Tarta z kremem i brzoskwiniami
Przygotowanie
60 minut
Gotowanie
55 minut