

słodkie wypieki
- 142 -
Wyrobić mąkę z masłem, cukrem, startą skórką z cytry-
ny, szczyptą soli i żółtkami. Z otrzymanego ciasta ufor-
mować kulę, po czym wstawić ją do lodówki na 2 godziny.
Wysmarować masłem formę do tarty, wyłożyć w niej roz-
wałkowane ciasto i ponakłuwać je widelcem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
W międzyczasie do rondla wbić żółtka, dodać cukier i ubić
mikserem. Wlać kieliszek wina marsala i postawić garnek
na bardzo małym ogniu. Gotować, nieprzerwanie miesza-
jąc, aż do zgęstnienia kremu zabaione (do momentu wrze-
nia).
Wystudzić krem. Biszkopty zamoczyć w pozostałym winie
i ułożyć na cieście. Na wierzch wylać krem zabaione. Ude-
korować ciasto całymi poziomkami i posypać, wedle uzna-
nia, cukrem pudrem.
Na 6 osób
180 g mąki pszennej (typ 00)
110 g masła
60 g cukru
2 żółtka
1/2 cytryny
sól
Na nadzienie
250 g poziomek
40 g cukru
2 żółtka
15 biszkoptów savoiardi
2 kieliszki wina marsala
Tarta z kremem zabaione i poziomkami
Przygotowanie
60 minut
Gotowanie
30 minut