Previous Page  12 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 19 Next Page
Page Background

słodkie wypieki

- 142 -

Wyrobić mąkę z masłem, cukrem, startą skórką z cytry-

ny, szczyptą soli i żółtkami. Z otrzymanego ciasta ufor-

mować kulę, po czym wstawić ją do lodówki na 2 godziny.

Wysmarować masłem formę do tarty, wyłożyć w niej roz-

wałkowane ciasto i ponakłuwać je widelcem. Wstawić do

piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

W międzyczasie do rondla wbić żółtka, dodać cukier i ubić

mikserem. Wlać kieliszek wina marsala i postawić garnek

na bardzo małym ogniu. Gotować, nieprzerwanie miesza-

jąc, aż do zgęstnienia kremu zabaione (do momentu wrze-

nia).

Wystudzić krem. Biszkopty zamoczyć w pozostałym winie

i ułożyć na cieście. Na wierzch wylać krem zabaione. Ude-

korować ciasto całymi poziomkami i posypać, wedle uzna-

nia, cukrem pudrem.

Na 6 osób

180 g mąki pszennej (typ 00)

110 g masła

60 g cukru

2 żółtka

1/2 cytryny

sól

Na nadzienie

250 g poziomek

40 g cukru

2 żółtka

15 biszkoptów savoiardi

2 kieliszki wina marsala

Tarta z kremem zabaione i poziomkami

Przygotowanie

60 minut

Gotowanie

30 minut