Previous Page  16 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 19 Next Page
Page Background

słodkie wypieki

- 146 -

Umyć śliwki i usunąć z nich pestki, a następnie gotować

w winie przez około 20 minut. Ubić jajka z cukrem w mi-

sce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą (należy

uważać, żeby miska nie miała bezpośredniego kontaktu

z wodą). Ubijać do momentu, aż objętość masy zwiększy

się dwukrotnie, po czym zdjąć miskę z ognia i odstawić

do wystudzenia, nieprzerwanie ubijając. Do masy dodać

przesianą mąkę (dwa rodzaje), szczyptę soli i przestudzo-

ne, stopione masło, mieszając delikatnie w kierunku od

dołu do góry, żeby nie doprowadzić do opadnięcia masy.

Wlać masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowa-

nej masłem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku w tem-

peraturze 180°C przez około 35 minut. Wyjąć z piekar-

nika i pozostawić do wystudzenia przed wyjęciem ciasta

z formy.

Aby przygotować krem, należy ubić w misce żółtka z cu-

krem, aż do otrzymania gęstej i pienistej masy, po czym

rozcieńczyć ją gorącym mlekiem, które trzeba wlewać

stopniowo w niewielkich ilościach. Całość postawić w na-

czyniu na małym ogniu i gotować dopóki krem nie zgęst-

nieje i obklei łyżkę. Zdjąć krem z ognia, pozostawić do wy-

studzenia, a następnie dodać do niego miękkie masło.

Upieczone ciasto wyłożyć na duży talerz i skropić sokiem

otrzymanym z gotowania śliwek. Wyłożyć połowę kremu

i przykryć bezowym krążkiem. Następnie wyłożyć kolejną

warstwę kremu i uzupełnić całość śliwkami pokrojonymi

na cienkie plastry. Na koniec skropić całość sokiem śliw-

kowym z gotowania.

Na 8 osób

300 g śliwek

1 l czerwonego wina

1 krążek gotowej bezy

Na ciasto genueńskie

70 g mąki pszennej (typ 00)

50 g mąki ziemniaczanej

120 g cukru

90 g masła

4 jajka, sól

Na krem

70 g cukru

3 żółtka, 250 ml mleka

180 g masła

Tarta bezowa ze śliwkami

Przygotowanie

60 minut

Gotowanie

50 minut