

słodkie wypieki
- 146 -
Umyć śliwki i usunąć z nich pestki, a następnie gotować
w winie przez około 20 minut. Ubić jajka z cukrem w mi-
sce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą (należy
uważać, żeby miska nie miała bezpośredniego kontaktu
z wodą). Ubijać do momentu, aż objętość masy zwiększy
się dwukrotnie, po czym zdjąć miskę z ognia i odstawić
do wystudzenia, nieprzerwanie ubijając. Do masy dodać
przesianą mąkę (dwa rodzaje), szczyptę soli i przestudzo-
ne, stopione masło, mieszając delikatnie w kierunku od
dołu do góry, żeby nie doprowadzić do opadnięcia masy.
Wlać masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowa-
nej masłem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku w tem-
peraturze 180°C przez około 35 minut. Wyjąć z piekar-
nika i pozostawić do wystudzenia przed wyjęciem ciasta
z formy.
Aby przygotować krem, należy ubić w misce żółtka z cu-
krem, aż do otrzymania gęstej i pienistej masy, po czym
rozcieńczyć ją gorącym mlekiem, które trzeba wlewać
stopniowo w niewielkich ilościach. Całość postawić w na-
czyniu na małym ogniu i gotować dopóki krem nie zgęst-
nieje i obklei łyżkę. Zdjąć krem z ognia, pozostawić do wy-
studzenia, a następnie dodać do niego miękkie masło.
Upieczone ciasto wyłożyć na duży talerz i skropić sokiem
otrzymanym z gotowania śliwek. Wyłożyć połowę kremu
i przykryć bezowym krążkiem. Następnie wyłożyć kolejną
warstwę kremu i uzupełnić całość śliwkami pokrojonymi
na cienkie plastry. Na koniec skropić całość sokiem śliw-
kowym z gotowania.
Na 8 osób
300 g śliwek
1 l czerwonego wina
1 krążek gotowej bezy
Na ciasto genueńskie
70 g mąki pszennej (typ 00)
50 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru
90 g masła
4 jajka, sól
Na krem
70 g cukru
3 żółtka, 250 ml mleka
180 g masła
Tarta bezowa ze śliwkami
Przygotowanie
60 minut
Gotowanie
50 minut