Previous Page  14 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 19 Next Page
Page Background

słodkie wypieki

- 144 -

Wyrobić szybko ciasto z mąki, żółtek, masła i cukru, aż do

otrzymania miękkiej masy, starając się przy tym nie roz-

grzać za bardzo ciasta zbyt długim wyrabianiem. Podzie-

lić ciasto na dwie części i rozwałkować je na dwa jednako-

wej wielkości koła.

Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia,

a na nim ułożyć jedną warstwę ciasta. Ponakłuwać widel-

cem i posmarować wierzch marmoladą, a następnie wyło-

żyć brzoskwinie pokrojone na grubsze plastry.

Przykryć drugim krążkiem ciasta, sklejając brzegi palcami.

Ponakłuwać wierzch ciasta widelcem i wstawić do piekar-

nika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Kiedy kru-

che ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem i podawać.

Na 6 osób

300 g mąki pszennej (typ 00)

3 żółtka

125 masła

125 g cukru

Na nadzienie

1 słoiczek marmolady

z gorzkich pomarańczy

3 brzoskwinie

Na dekorację

cukier puder

Tarta słodko-gorzka

Przygotowanie

50 minut

Gotowanie

20 minut

Nawet jeśli w życiu codziennym nie czynimy rozróżnienia między pojęciami mar-

molada i konfitura, określając ogólnie „marmoladą” wszelkie przetwory na bazie

owoców i cukru, to w rzeczywistości różnica istnieje. Marmoladą jest produkt

na bazie owoców cytrusowych. Mówimy natomiast o konfiturze wówczas, gdy

używamy jakichkolwiek innych owoców.