

słodkie wypieki
- 144 -
Wyrobić szybko ciasto z mąki, żółtek, masła i cukru, aż do
otrzymania miękkiej masy, starając się przy tym nie roz-
grzać za bardzo ciasta zbyt długim wyrabianiem. Podzie-
lić ciasto na dwie części i rozwałkować je na dwa jednako-
wej wielkości koła.
Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia,
a na nim ułożyć jedną warstwę ciasta. Ponakłuwać widel-
cem i posmarować wierzch marmoladą, a następnie wyło-
żyć brzoskwinie pokrojone na grubsze plastry.
Przykryć drugim krążkiem ciasta, sklejając brzegi palcami.
Ponakłuwać wierzch ciasta widelcem i wstawić do piekar-
nika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Kiedy kru-
che ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem i podawać.
Na 6 osób
300 g mąki pszennej (typ 00)
3 żółtka
125 masła
125 g cukru
Na nadzienie
1 słoiczek marmolady
z gorzkich pomarańczy
3 brzoskwinie
Na dekorację
cukier puder
Tarta słodko-gorzka
Przygotowanie
50 minut
Gotowanie
20 minut
Nawet jeśli w życiu codziennym nie czynimy rozróżnienia między pojęciami mar-
molada i konfitura, określając ogólnie „marmoladą” wszelkie przetwory na bazie
owoców i cukru, to w rzeczywistości różnica istnieje. Marmoladą jest produkt
na bazie owoców cytrusowych. Mówimy natomiast o konfiturze wówczas, gdy
używamy jakichkolwiek innych owoców.