Previous Page  12 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 21 Next Page
Page Background

12

„Odpoczywanie ciasta”: 15 minut

syrop

klonowy

300

ml

tłustego

mleka

40

g

masła

Racuszki

z syropem klonowym

+ jajko

+ 200 g mąki

+ torebka proszku do pieczenia

+ łyżka cukru pudru

+ szczypta soli

+ olej arachidowy

Późne śniadania

4

1

Mleko i jajkowyjąćwcześniej z lodówki. Jajkowbić do mleka

i wymieszać trzepaczką. Masło stopić, wlać do mleka i ubić.

2

Wsalaterce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier

i sól. W cieście zrobić wgłębienie i wlać tam jajka ubite

z mleko i masłem. Ubijać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić

je na 15 minut.

3

Patelnię posmarować olejem i pogrzać.Wlewać małe porcje

ciasta i smażyć, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki,

przewrócić i smażyć z drugiej strony.

4

Usmażone placuszki zdjąć z patelni i układać jeden

na drugim na talerzu, polać syropem. Jeść na ciepło.

... oraz

przygotowanie