12
„Odpoczywanie ciasta”: 15 minut
syrop
klonowy
300
ml
tłustego
mleka
40
g
masła
Racuszki
z syropem klonowym
+ jajko
+ 200 g mąki
+ torebka proszku do pieczenia
+ łyżka cukru pudru
+ szczypta soli
+ olej arachidowy
Późne śniadania
4
1
Mleko i jajkowyjąćwcześniej z lodówki. Jajkowbić do mleka
i wymieszać trzepaczką. Masło stopić, wlać do mleka i ubić.
2
Wsalaterce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier
i sól. W cieście zrobić wgłębienie i wlać tam jajka ubite
z mleko i masłem. Ubijać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić
je na 15 minut.
3
Patelnię posmarować olejem i pogrzać.Wlewać małe porcje
ciasta i smażyć, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki,
przewrócić i smażyć z drugiej strony.
4
Usmażone placuszki zdjąć z patelni i układać jeden
na drugim na talerzu, polać syropem. Jeść na ciepło.
... oraz
przygotowanie