Sposób
i czas
gotowania
18
Potrawa będzie miała bardziej
rustykalny charakter, jeśli
zamiast bekonu dodana
zostanie słonina.
Porada
40
g
płynnej
śmietany
8
jajek
8—12
plastrów
bekonu
00:10
00:10
Jajecznica
z bekonem
+ 80 g masła
+ sól i pieprz
Późne śniadania
4
1
Wrondlu podgrzaćwodę potrzebną do gotowaniawgorącej
kąpieli. Jajka ubić, pianę przyprawić solą i pieprzem.
2
Nagorącej patelni bez tłuszczu przyrumienić plastrybekonu
po minucie z każdej strony.
3
Do miseczki przełożyć 60 g masła, stopić w rondluwgorą-
cej kąpieli, następnie do stopionego masła dodać pianę
z jajek, bez przerwy mieszając drewnianą łopatką. Kiedy jajka
będą miały konsystencję kremu, wyłączyć gaz, dodać pozostałe
20 g masła i płynną śmietanę.
4
Jajecznicę przełożyć na talerzyki z plastrami bekonu
i od razu jeść.
... oraz
przygotowanie