Previous Page  19 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 21 Next Page
Page Background

Sposób

i czas

gotowania

19

500

g

mąki

150

g

rodzynek

torebka

czarnej

herbaty

Późne śniadania

00:20

Ciastka

z rodzynkami

+ 120 g masła

+ 2 łyżki proszku do pieczenia

+ 2 łyżki cukru pudru

+ łyżeczka soli

+ 300 ml tłustego mleka

+ jajko

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termostat 6).

Masłowyjąćwcześniej z lodówki, żeby zmiękło.Wodę zago-

tować, wlać do miseczki i zaparzyć torebkę herbaty. Do herbaty

wsypać rodzynki, żeby napęczniały.

2

Masło pokroić w kostkę. W dużej salaterce wymieszać

mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać masło

i koniuszkami palcówwyrobić ciasto. Rodzynki odsączyć, dodać

do ciasta i wlać mleko. Ciasto lekko ugniatać, aż będzie gładkie.

W razie potrzeby można dodać trochę mąki.

3

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość

około 3 centymetrów. Za pomocąmałej szklanki pomusztar-

dziewyciąć krążki ciasta. Blachęwyłożyć papieremdo pieczenia,

na blachę przełożyć krążki ciasta.

4

W miseczce ubić jajko i pędzelkiem posmarować ciastka

ubitym jajkiem. Piec 15–20 minut, aż wypieki się przyru-

mienią. Ciastka wyjąć z piekarnika, zostawić do częściowego

przestygnięcia i podać.

4

00:15

... oraz

przygotowanie