Sposób
i czas
gotowania
19
500
g
mąki
150
g
rodzynek
torebka
czarnej
herbaty
Późne śniadania
00:20
Ciastka
z rodzynkami
+ 120 g masła
+ 2 łyżki proszku do pieczenia
+ 2 łyżki cukru pudru
+ łyżeczka soli
+ 300 ml tłustego mleka
+ jajko
1
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termostat 6).
Masłowyjąćwcześniej z lodówki, żeby zmiękło.Wodę zago-
tować, wlać do miseczki i zaparzyć torebkę herbaty. Do herbaty
wsypać rodzynki, żeby napęczniały.
2
Masło pokroić w kostkę. W dużej salaterce wymieszać
mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać masło
i koniuszkami palcówwyrobić ciasto. Rodzynki odsączyć, dodać
do ciasta i wlać mleko. Ciasto lekko ugniatać, aż będzie gładkie.
W razie potrzeby można dodać trochę mąki.
3
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość
około 3 centymetrów. Za pomocąmałej szklanki pomusztar-
dziewyciąć krążki ciasta. Blachęwyłożyć papieremdo pieczenia,
na blachę przełożyć krążki ciasta.
4
W miseczce ubić jajko i pędzelkiem posmarować ciastka
ubitym jajkiem. Piec 15–20 minut, aż wypieki się przyru-
mienią. Ciastka wyjąć z piekarnika, zostawić do częściowego
przestygnięcia i podać.
4
00:15
... oraz
przygotowanie