Previous Page  3 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 30 Next Page
Page Background

Spis treści

Wprowadzenie

5

Artretyzm: stan zapalny i leczenie

6

Zapalenie stawów

7

Historia zapalenia stawów

7

Profil pacjenta z chorymi stawami

9

Pokarm i stawy

12

10 najgorszych pokarmów

dla osób z chorymi stawami

18

10 najlepszych pokarmów

dla osób z chorymi stawami

25

Napoje i suplementy przeciwdziałające

chorobom stawów

31

Wybór i przygotowanie pokarmów

36

Uprawa biologiczna i biodynamiczna 36

Sezonowość i pochodzenie produktów 36

Sposoby gotowania

37

Pokarmy dozwolone

38

Nieznane superprodukty

40

Tygodniowy program diety

przeciwdziałającej artretyzmowi

42

Kolorowy jadłospis

46

Jadłospis zielony

48

Jadłospis czerwony

50

Jadłospis pomarańczowy

52

Jadłospis biały

54

PRZEPISY

Przepisy podstawowe

Wegetariańska ricotta sojowa

58

Zimowe pesto z jarmużu

59

Śniadania

Owsianka

60

Muesli z nasionami, owocami i kiełkami

61

Placek z ciecierzycy

62

Omlet z białek

64

Koktajl owocowy z mlekiem sojowym 65

Chleb owsiano-słonecznikowy

66

Makarony

Razowe uszka z kaparami

i papryczką chili

68

Razowe wstążki z dynią, groszkiem,

cebulą i brukselką

70

Spaghetti orkiszowo-sojowe z algami

i polówkami wiązkowymi

71

Razowe świderki z pesto jarmużowym,

bobem i szpinakiem

72

Spaghetti gryczane z sezamem

i nasionami chia

74

Razowe wstążki z jarmużem,

brokułem i słodką papryczką

76

Spaghetti razowe z soczewicą zieloną,

boczniakami i orzechami

78

Ryż i inne zboża

Ciemny ryż z azuki, marchewkami

i jarmużem

80

Sałatka jęczmienna z bobem i groszkiem 81

Razowy kuskus z jarmużem i czarną

marchwią

82

Czerwona quinoa z dynią, migdałami,

szparagami i sezamem

84

Razowy kuskus z seitanem

86

Proso z jarzynami

87

Ciemny ryż z tempeh, szpinakiem

i orzechami włoskimi

88

Razowe risotto z cykorią sałatową

i gruszkami

90

Tabbouleh z quinoa z dynią,

szparagami i miętą

91