Spis treści
Wprowadzenie
5
Artretyzm: stan zapalny i leczenie
6
Zapalenie stawów
7
Historia zapalenia stawów
7
Profil pacjenta z chorymi stawami
9
Pokarm i stawy
12
10 najgorszych pokarmów
dla osób z chorymi stawami
18
10 najlepszych pokarmów
dla osób z chorymi stawami
25
Napoje i suplementy przeciwdziałające
chorobom stawów
31
Wybór i przygotowanie pokarmów
36
Uprawa biologiczna i biodynamiczna 36
Sezonowość i pochodzenie produktów 36
Sposoby gotowania
37
Pokarmy dozwolone
38
Nieznane superprodukty
40
Tygodniowy program diety
przeciwdziałającej artretyzmowi
42
Kolorowy jadłospis
46
Jadłospis zielony
48
Jadłospis czerwony
50
Jadłospis pomarańczowy
52
Jadłospis biały
54
PRZEPISY
Przepisy podstawowe
Wegetariańska ricotta sojowa
58
Zimowe pesto z jarmużu
59
Śniadania
Owsianka
60
Muesli z nasionami, owocami i kiełkami
61
Placek z ciecierzycy
62
Omlet z białek
64
Koktajl owocowy z mlekiem sojowym 65
Chleb owsiano-słonecznikowy
66
Makarony
Razowe uszka z kaparami
i papryczką chili
68
Razowe wstążki z dynią, groszkiem,
cebulą i brukselką
70
Spaghetti orkiszowo-sojowe z algami
i polówkami wiązkowymi
71
Razowe świderki z pesto jarmużowym,
bobem i szpinakiem
72
Spaghetti gryczane z sezamem
i nasionami chia
74
Razowe wstążki z jarmużem,
brokułem i słodką papryczką
76
Spaghetti razowe z soczewicą zieloną,
boczniakami i orzechami
78
Ryż i inne zboża
Ciemny ryż z azuki, marchewkami
i jarmużem
80
Sałatka jęczmienna z bobem i groszkiem 81
Razowy kuskus z jarmużem i czarną
marchwią
82
Czerwona quinoa z dynią, migdałami,
szparagami i sezamem
84
Razowy kuskus z seitanem
86
Proso z jarzynami
87
Ciemny ryż z tempeh, szpinakiem
i orzechami włoskimi
88
Razowe risotto z cykorią sałatową
i gruszkami
90
Tabbouleh z quinoa z dynią,
szparagami i miętą
91