Zupy
Zupa jarzynowa ze spaghetti
gryczanym i tofu
92
Zupa jarzynowo-grzybowa z miso
i imbirem
94
Zupa z porów, patatów, jabłek
i kasztanów
96
Zupa z soczewicy i patatów
97
Kuleczki z dyni i tempeh w wywarze
grzybowo-imbirowym
98
Zupa marchewkowa z wędzonymi
migdałami
100
Zupa bobowo-marchewkowa
z seitanem wędzonym
102
Gazpacho z arbuza, cebuli i ogórków 104
Bez mięsa i ryb
Jajecznica z białek z cebulą, curry
i nasionami chia
106
Omlet z białek z rzeżuchą i mniszkiem
pospolitym
108
Buraki ćwikłowe i tofu z woka
110
Seitan w sosie z fermentowanej
czarnej fasoli
112
Szaszłyki z seitanu, jarzyn i ananasa
114
Sałatki i przystawki
Sałatka z kiełków z pestkami granatu
i sosem tamari
116
Wiosenna sałatka jarzynowa
118
Zielona sałatka jarzynowa
119
Sałatka z alg
120
Sałatka z buraków ćwikłowych
122
Buraki ćwikłowe z nasionami
roślin oleistych
123
Sałatka z soczewicy z endywią,
cykorią sałatową i ricottą
124
Pieczona brukselka z siemieniem
lnianym
126
Fasolka szparagowa z soczewicą,
pietruszką i miętą
127
Ogórki z masłem roślinnym bio
i mlekiem sojowym
128
Tadżin jarzynowy
130
Szpinak z ciecierzycą, orzechami
i przyprawami korzennymi
132
Dynia z ciecierzycą, miętą i jogurtem
naturalnym
133
Wegańska zapiekanka pigwowo-
-koprowo-cebulowa
134
Jarmuż duszony z ciecierzycą
136
Pinzimonio z jarzyn sezonowych
138
Purée z groszku zielonego
z karczochami i migdałami
139
Gryczane ciastka z soją i siemieniem
lnianym
140
Przekąski
Razowe grzanki z grzybami shiitake,
awokado i algami wakame
142
Wegetariańskie szaszłyki z ziołami
aromatycznymi i chlebem razowym 144
Zielone oliwki marynowane w ziołach 146
Razowe arepas
(podpłomyki kukurydziane)
147
Desery
Lody bananowe z mrożonymi jagodami 148
Zimny krem z mączki chleba
świętojańskiego z suchymi owocami
150
Jogurt sojowy z rabarbarem
152
Budyń z tapiokią i liczi
154
Sałatka owocowa antyoksydacyjna
156
Alfabetyczna lista przepisów
158
Spis tres´ ci