Previous Page  5 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 30 Next Page
Page Background

5

Wprowadzenie

„Czy artretyzm naprawdę można leczyć dietą?” – to pierwsze pytanie, jakie

zadają mi pacjenci, którzy wątpią w skuteczność diety leczącej artretyzm i zapo-

biegającej mu. Tłumaczę wtedy, że moja dieta jest skuteczna, podobnie jak die-

ta dla chorych na cukrzycę lub celiakię.

Oczywiście nie można powiedzieć, że pacjent czekający na protezę kolana mo-

że uniknąć operacji, modyfikując dietę. Nie wolno dopuścić do krytycznego

stanu, trzeba działać wcześniej. Dieta może spowolnić postęp choroby i złago-

dzić zwyrodnienie stawów, na pewno może też skutecznie zapobiegać artrety-

zmowi u osób z dziedziczną skłonnością do tej choroby.

Innowacyjna metoda polega na tym, że chorzy na artretyzm muszą kontrolować

swój sposób żywienia. Poprzez dietę, zażywanie adekwatnych suplementów

spożywczych oraz nowoczesne i tradycyjne leczenie (jonofereza, wykorzystanie

komórek macierzystych w zabiegach miniinwazyjnych, laseroterapia) osoby

z chorobami stawów i z podatnością na artretyzm mogą uniknąć tradycyjnego,

trójfazowego schematu: biernego wyczekiwania na chorobę, zażywania leków

przeciwzapalnych i kortyzonu (negatywne skutki uboczne) oraz nieuchronnej

operacji chirurgicznej i protezy.

W takim razie jaka jest dieta przeciwdziałająca artretyzmowi? Czy jest trudna?

Czy może komuś zaszkodzić? Opiera się na drogich składnikach spożywczych?

W żadnym razie nie można powiedzieć, że jest trudna, może zaszkodzić czy

dużo kosztuje, o czym warto się przekonać, czytając tę książkę.