Previous Page  12 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 30 Next Page
Page Background

12

może poprawić ogólny stan zdrowia

i znacząco zmniejsza ryzyko chorób

sercowo-naczyniowych. Jeśli w to nie

wierzycie albo myślicie, że to uprosz-

czony sposób wyjaśnienia problemu,

weźcie dwa plecaki zawierające po

15 kg kamieni każdy i załóżcie jeden

na plecy, a drugi na brzuch, po czym

spróbujcie chodzić, wchodzić i scho-

dzić po schodach, biegać, wsiadać

i wysiadać z samochodu, siadać i wsta-

wać itd. Wyobraźcie sobie, że z tymi

plecakami musicie żyć przez całe lata,

a od razu zrozumiecie, ile dźwigają

stawy osób z nadwagą.

Ale pokarm działa również

bezpo-

średnio

: jedne pokarmy przyspieszają

pojawienie się artretyzmu, inne opóź-

niają i spowalniają chorobę. Te pierw-

sze zawierają substancje odgrywające

ważną rolę w aktywowaniu reakcji

zapalnej, te drugie zawierają substan-

cje o przeciwnym działaniu, które są

inhibitorami łańcucha zapalnego. Na

przykład u niektórych osób truskawki

wywołują obrzęk skóry (pokrzywka),

skorupiaki mogą wywołać reakcję ana-

filaktyczną (obrzęk śluzówki), jeszcze

inne pokarmy w różny sposób wyzwa-

lają ostrą reakcję na poziomie stawów

lub ich wewnętrznej powłoki, czyli

membrany stawowej. W związku

z tym osoby cierpiące na artretyzm

albo na zapalenie stawów powinny

równowaga jest mocno zachwiana)

oraz stres oksydacyjny, czyli szkody

wyrządzone w stawach przez wolne

rodniki z powodu braku naturalnej

„bariery antyoksydacyjnej”. Są to pod-

stawowe badania umożliwiające ułoże-

nie zindywidualizowanej diety prze-

ciwdziałającej artretyzmowi dla dane-

go pacjenta z uwzględnieniem jego

metabolizmu oraz występującej otyło-

ści, hiperglikemii itd.

Pokarm i stawy

Pokarm ma duży wpływ na zdrowie

naszych stawów i w konsekwencji na

rozwój artretyzmu: jest to logiczne i ła-

twe do zrozumienia. Dieta może dzia-

łać bezpośrednio albo pośrednio.

Zacznijmy od

działania pośrednie-

go

: wysokokaloryczna albo wysoko-

tłuszczowa dieta nieuchronnie skut-

kuje nadwagą i zarazem zwiększonym

obciążeniem stawów przede wszyst-

kim na poziomie bioder, kolan i stóp.

To oczywiste, że po długim okresie

nadwagi wskutek większego ucisku

stawy zaczynają być „zmęczone” i po-

wierzchnia stawowa wyniszcza się co-

raz bardziej. Pacjentom z nadwagą/

otyłością, którzy zwykle nie są świa-

domi swojej odpowiedzialności za

artretyzm, można tylko doradzić

schudnięcie. Bardzo skuteczna, ade-

kwatna dieta odchudzająca na pewno

Artretyzm:

stan zapalny i leczenie