18
Do ½ litra osolonej wrzącej wody dodawać porcjami
MĄKĘ
,
ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut,
nie przestając mieszać. Podgrzać w garnku
ŚMIETANKĘ
,
doprawić startą
GAŁKą MUSZKATOŁOWą
i zagotować.
Dodać starty
PARMEZAN
i mieszając, gotować na wolnym
ogniu przez 10 minut. Wyłożyć polentę i wyciąć okrągłe
plastry. Ostudzić je, a następnie obsmażyć na
MAŚLE
.
Nałożyć na talerz krem z parmezanem oraz plastry polenty
i zwieńczyć całość plastrem
SZYNKI
. Udekorować listkami
świeżej szałwii i podawać.
gałka muszkatołowa
130 g parmezanu
200 g śmietanki 30%
12 plasterków
szynki wędzonej
50 g masła
200 g mąki kukurydzianej
z szynką wędzoną i parmezanem
Polenta smażona
sól i pieprz
4 osoby
15 minut
20 minut