Previous Page  18 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 19 Next Page
Page Background

18

Do ½ litra osolonej wrzącej wody dodawać porcjami

MĄKĘ

,

ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut,

nie przestając mieszać. Podgrzać w garnku

ŚMIETANKĘ

,

doprawić startą

GAŁKą MUSZKATOŁOWą

i zagotować.

Dodać starty

PARMEZAN

i mieszając, gotować na wolnym

ogniu przez 10 minut. Wyłożyć polentę i wyciąć okrągłe

plastry. Ostudzić je, a następnie obsmażyć na

MAŚLE

.

Nałożyć na talerz krem z parmezanem oraz plastry polenty

i zwieńczyć całość plastrem

SZYNKI

. Udekorować listkami

świeżej szałwii i podawać.

gałka muszkatołowa

130 g parmezanu

200 g śmietanki 30%

12 plasterków

szynki wędzonej

50 g masła

200 g mąki kukurydzianej

z szynką wędzoną i parmezanem

Polenta smażona

sól i pieprz

4 osoby

15 minut

20 minut