KUCHNIA PROSTA, A RACZEJ…
SUPERPROSTA
Ileż to razy, z powodu braku czasu, zmęczenia czy też po prostu z braku chęci,
ograniczamy się do zamówienia pizzy, podgrzania mrożonej potrawy czy nawet
otwarcia puszki znalezionej gdzieś w głębi naszej spiżarni.
Nic w tym złego, jeśli zdarza się to raz na jakiś czas. Jednak gdy staje się
codziennością, uświadamiamy sobie, że brakuje nam smaku świeżych owoców
i warzyw, czegoś przyrządzonego z polotem i pasją. A przecież ugotowanie
apetycznego posiłku w krótkim czasie i z niewielkim wysiłkiem
jest bardzo proste, jeśli wiesz, jak to zrobić.
Proste gotowanie, według naszej książki, oznacza używanie niewielu, ale za to
właściwych produktów, i tylko tych. Oznacza także ograniczanie marnotrawstwa,
wykorzystywanie tego, co nam pozostało, i w końcu oszczędzanie czasu…
Prosta kuchnia to pewna filozofia życia, która przede wszystkim czyni je lepszym.
Często uważa się, że prosta kuchnia jest uboga w smaki, monotonna.
Nic bardziej mylnego. Korzystając z naszych porad, z doświadczenia naszych
szefów kuchni, a zwłaszcza z naszych przepisów, można uczynić proste gotowanie
najlepszym sposobem nie tylko na to, by odżywiać się zdrowo,
ale także po prostu dobrze i smacznie jeść.
KUCHNIA DOBRA, ZDROWA… ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Ta książka to zestaw przepisów opartych właśnie na kuchni śródziemnomorskiej.
Prostota i praktyczność są mocną stroną tych potraw, zawsze pełnych smaku
i wartości odżywczych. Co więcej, zdrowa kuchnia to często właśnie kuchnia
prosta, esencjalna. Tak więc wszystko się zgadza. Nie pozostaje nic innego,
jak zacząć eksperymentować z bardzo prostą kuchnią.
4