Previous Page  6 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 19 Next Page
Page Background

1

2

3

4

5

Przyprawy i zioła. Jeśli jest ich mało, zastosuj wspomnianą już zasadę: jak często

ich używasz. W dostępnym miejscu winny znajdować się te, których potrzebujesz

najczęściej. Inne mogą stać w drugim rzędzie. Jeśli zaś jesteś „uzależniony”

od przypraw, czemu nie ułożyć ich na przykład w porządku alfabetycznym?

P.S. Rada zdrowotna:

pewnie już to wiesz, ale możesz zmniejszyć użycie soli,

jeśli właściwie wykorzystasz zioła aromatyczne i przyprawy, takie jak np. curry.

6

5 ZŁOTYCH REGUŁ

PODSTAWY DOBRZE ZORGANIZOWANEJ KUCHNI

Miejsce, gdzie gotujemy, jest także bardzo ważne. Na nic korzystanie

z superszybkich przepisów pozwalających oszczędzać czas i siły,

jeżeli tracimy je w źle zorganizowanej kuchni. Oto kilka złotych reguł.

Podstawowe pytanie brzmi: jak często tego używasz? Rozmieść narzędzia

w twojej kuchni według prostego kryterium, jakim jest częstotliwość używania.

Tak więc ustaw garnki i wszelkie narzędzia do codziennego użytkowania w miejscach

łatwo dostępnych. Na najwyższych i trudno dostępnych półkach umieść to, czego

używasz rzadziej. Ta sama reguła dotyczy szuflad: sztućce, korkociąg, obieraczki

idą do pierwszej szuflady, a obrusy i ściereczki mogą zaczekać w dolnych szufladach.

Także w chłodziarce i zamrażarce winien zawsze panować porządek.

Na przykład, jeśli w najbliższym czasie będziesz używać warzyw, możesz

je przechowywać – wcześniej umyte i poporcjowane – w przeznaczonych do tego

pojemnikach. W zamrażarce zaś przechowujemy podzielone na porcje mięso, chleb,

proste sosy na bazie pomidorów czy też pesto.

Dobry nóż w kuchni jest niezmiernie ważny; powinien być zawsze naostrzony i łatwo

dostępny. Możesz go przechowywać na przykład w specjalnym drewnianym pojemni-

ku, który stanowi także kuchenną dekorację. Jeśli trzymasz noże w szufladzie, warto

mieć na nie futerał.

Sól, pieprz, olej. To niezbędne trio, które zawsze winno być w zasięgu ręki. Sól i pieprz

najlepiej przechowywać w pojemnikach, które można łatwo otworzyć jedną ręką,

znajdujących się blisko kuchenki.