1
2
3
4
5
Przyprawy i zioła. Jeśli jest ich mało, zastosuj wspomnianą już zasadę: jak często
ich używasz. W dostępnym miejscu winny znajdować się te, których potrzebujesz
najczęściej. Inne mogą stać w drugim rzędzie. Jeśli zaś jesteś „uzależniony”
od przypraw, czemu nie ułożyć ich na przykład w porządku alfabetycznym?
P.S. Rada zdrowotna:
pewnie już to wiesz, ale możesz zmniejszyć użycie soli,
jeśli właściwie wykorzystasz zioła aromatyczne i przyprawy, takie jak np. curry.
6
5 ZŁOTYCH REGUŁ
PODSTAWY DOBRZE ZORGANIZOWANEJ KUCHNI
Miejsce, gdzie gotujemy, jest także bardzo ważne. Na nic korzystanie
z superszybkich przepisów pozwalających oszczędzać czas i siły,
jeżeli tracimy je w źle zorganizowanej kuchni. Oto kilka złotych reguł.
Podstawowe pytanie brzmi: jak często tego używasz? Rozmieść narzędzia
w twojej kuchni według prostego kryterium, jakim jest częstotliwość używania.
Tak więc ustaw garnki i wszelkie narzędzia do codziennego użytkowania w miejscach
łatwo dostępnych. Na najwyższych i trudno dostępnych półkach umieść to, czego
używasz rzadziej. Ta sama reguła dotyczy szuflad: sztućce, korkociąg, obieraczki
idą do pierwszej szuflady, a obrusy i ściereczki mogą zaczekać w dolnych szufladach.
Także w chłodziarce i zamrażarce winien zawsze panować porządek.
Na przykład, jeśli w najbliższym czasie będziesz używać warzyw, możesz
je przechowywać – wcześniej umyte i poporcjowane – w przeznaczonych do tego
pojemnikach. W zamrażarce zaś przechowujemy podzielone na porcje mięso, chleb,
proste sosy na bazie pomidorów czy też pesto.
Dobry nóż w kuchni jest niezmiernie ważny; powinien być zawsze naostrzony i łatwo
dostępny. Możesz go przechowywać na przykład w specjalnym drewnianym pojemni-
ku, który stanowi także kuchenną dekorację. Jeśli trzymasz noże w szufladzie, warto
mieć na nie futerał.
Sól, pieprz, olej. To niezbędne trio, które zawsze winno być w zasięgu ręki. Sól i pieprz
najlepiej przechowywać w pojemnikach, które można łatwo otworzyć jedną ręką,
znajdujących się blisko kuchenki.