14
Frytki z solą
aromatyzowaną, czosnkiem i tymiankiem
75
g
tymianku
2
l
oleju
do
smażenia
1
kg
ziemniaków
(
mączystych
,
np
. B
intje
)
+ sól morska z Guérande (250 g)
Przepisy podstawowe
4
1
Czosnek obrać i drobno posiekać. Oberwać listki tymianku.
Czosnek z tymiankiem przełożyć na patelnię i na bardzo
małym ogniu podgrzewać 3–4 minuty, żeby obeschły. Dodać
sól, wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
2
Ziemniaki obrać i pokroić wpaseczki o długości 6–7 centy-
metrów i o szerokości 4 milimetrów. Frytki umyć i osuszyć,
następnie smażyć 5 minut woleju podgrzanymdo temperatury
130°C–140°C i odstawić na co najmniej 10 minut.
3
Przed podaniem frytki ponownie smażyć przez 5 minut
woleju o temperaturze 165°C–170°C. Frytki osączyć, posy-
pać je solą aromatyzowaną i od razu podać na stół.
2
główki
czosnku
... oraz
przygotowanie