Previous Page  14 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 21 Next Page
Page Background

14

Frytki z solą

aromatyzowaną, czosnkiem i tymiankiem

75

g

tymianku

2

l

oleju

do

smażenia

1

kg

ziemniaków

(

mączystych

,

np

. B

intje

)

+ sól morska z Guérande (250 g)

Przepisy podstawowe

4

1

Czosnek obrać i drobno posiekać. Oberwać listki tymianku.

Czosnek z tymiankiem przełożyć na patelnię i na bardzo

małym ogniu podgrzewać 3–4 minuty, żeby obeschły. Dodać

sól, wymieszać i zostawić do wystygnięcia.

2

Ziemniaki obrać i pokroić wpaseczki o długości 6–7 centy-

metrów i o szerokości 4 milimetrów. Frytki umyć i osuszyć,

następnie smażyć 5 minut woleju podgrzanymdo temperatury

130°C–140°C i odstawić na co najmniej 10 minut.

3

Przed podaniem frytki ponownie smażyć przez 5 minut

woleju o temperaturze 165°C–170°C. Frytki osączyć, posy-

pać je solą aromatyzowaną i od razu podać na stół.

2

główki

czosnku

... oraz

przygotowanie