20
40
g
parmezanu
1
/
2
pęczka
pietruszki
Ziemniaki Hasselback
(harmonijkowe)
w sosie curry z parmezanem
1
łyżka
curry
1
kg
różnych
ziemniaków
200
g
majonezu
+ 3 łyżki oliwy z oliwek
+ sól i pieprz mielony
Przepisy podstawowe
4
1
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (termostat 6–7).
Ziemniaki umyć, wyszorować, wypłukać i osuszyć, po czym
naciąć co 3–4 milimetry, z tym że nie przecinać ich do końca.
2
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać
oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Zapiekać wpiekarniku
około 40 minut i co jakiś czas sprawdzać, czy ziemniaki są już
upieczone.
3
Wmiseczce wymieszać majonez z curry. Listki pietruszki
oberwać, parmezan zetrzeć. Upieczone ziemniaki wyjąć
z piekarnika i posypać pietruszką oraz parmezanem. Jeść na
ciepło z sosem curry.
... oraz
przygotowanie