Previous Page  20 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 21 Next Page
Page Background

20

40

g

parmezanu

1

/

2

pęczka

pietruszki

Ziemniaki Hasselback

(harmonijkowe)

w sosie curry z parmezanem

1

łyżka

curry

1

kg

różnych

ziemniaków

200

g

majonezu

+ 3 łyżki oliwy z oliwek

+ sól i pieprz mielony

Przepisy podstawowe

4

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (termostat 6–7).

Ziemniaki umyć, wyszorować, wypłukać i osuszyć, po czym

naciąć co 3–4 milimetry, z tym że nie przecinać ich do końca.

2

Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać

oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Zapiekać wpiekarniku

około 40 minut i co jakiś czas sprawdzać, czy ziemniaki są już

upieczone.

3

Wmiseczce wymieszać majonez z curry. Listki pietruszki

oberwać, parmezan zetrzeć. Upieczone ziemniaki wyjąć

z piekarnika i posypać pietruszką oraz parmezanem. Jeść na

ciepło z sosem curry.

... oraz

przygotowanie