Previous Page  17 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 21 Next Page
Page Background

Sposób

i czas

gotowania

17

... oraz

przygotowanie

200

g

boczku

1

kg

ziemniaków

(

np

. B

intje

)

3

cebule

Przepisy podstawowe

01:00

Zapiekanka ziemniaczana

ze skwarkami

+ 1 l bulionu drobiowego

+ 20 g masła (drugie tyle do

posmarowania naczynia

żaroodpornego)

+ sól i pieprz mielony

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C (termostat 5).

Bulion drobiowy podgrzać. Cebule obrać, pokroić w cienkie

plasterki i zeszklić na patelni z masłem i boczkiem.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie

żaroodporne posmarować masłem. Do naczynia przełożyć

połowę ziemniaków, następnie cebulę ze skwarkami i przykryć

drugą połową ziemniaków.

3

Przyprawić solą i pieprzem, wyrównać powierzchnię, lekko

naciskając, i zalać gorącym bulionem w taki sposób, żeby

bulion rozlał się po całej powierzchni. Zapiekać około godzinę.

Upewnić się, że ziemniaki są upieczone, wyjąć i podać na gorąco.

Ziemniaki można również

zapiekać w rondlu żeliwnym

na małym ogniu około

45 minut.

PORADA

4

00:15