Sposób
i czas
gotowania
17
... oraz
przygotowanie
200
g
boczku
1
kg
ziemniaków
(
np
. B
intje
)
3
cebule
Przepisy podstawowe
01:00
Zapiekanka ziemniaczana
ze skwarkami
+ 1 l bulionu drobiowego
+ 20 g masła (drugie tyle do
posmarowania naczynia
żaroodpornego)
+ sól i pieprz mielony
1
Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C (termostat 5).
Bulion drobiowy podgrzać. Cebule obrać, pokroić w cienkie
plasterki i zeszklić na patelni z masłem i boczkiem.
2
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie
żaroodporne posmarować masłem. Do naczynia przełożyć
połowę ziemniaków, następnie cebulę ze skwarkami i przykryć
drugą połową ziemniaków.
3
Przyprawić solą i pieprzem, wyrównać powierzchnię, lekko
naciskając, i zalać gorącym bulionem w taki sposób, żeby
bulion rozlał się po całej powierzchni. Zapiekać około godzinę.
Upewnić się, że ziemniaki są upieczone, wyjąć i podać na gorąco.
Ziemniaki można również
zapiekać w rondlu żeliwnym
na małym ogniu około
45 minut.
PORADA
4
00:15