Sposób
i czas
gotowania
16
Najlepiej użyć krajalnicy do
ziemniaków, żeby plasterki
były naprawdę cienkie.
Porada
1
łyżeczka
przyprawy
tandoori
masala
1
kg
ziemniaków
z
twardym
miąższem
(
np
. A
gria
)
2
l
oleju
do
smażenia
00:08
00:15
Ziemniaki z przyprawą
tandoori masala
Przepisy podstawowe
4
1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości
3 milimetrów, następnie plasterki umyć i osuszyć. w jednym
rondlu podgrzać olej do temperatury 140°C, wdrugimdo 180°C.
2
Plasterki ziemniaków wsypać do oleju rozgrzanego do
140°C i bez przerwy mieszać drewnianą łopatką. Po około
5 minutach, jak tylko plasterki napęcznieją, nałyżce cedzakowej
przełożyć je do olejuwwyższej temperaturze i cały czas mieszać.
Plasterki powinny znowu „urosnąć”.
3
Kiedy już plasterki nabiorą objętości, wyjąć je na łyżce
cedzakowej. Posolić i posypać przyprawą tandoori masala.
+ SÓL
... oraz
przygotowanie