Previous Page  16 / 21 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 21 Next Page
Page Background

Sposób

i czas

gotowania

16

Najlepiej użyć krajalnicy do

ziemniaków, żeby plasterki

były naprawdę cienkie.

Porada

1

łyżeczka

przyprawy

tandoori

masala

1

kg

ziemniaków

z

twardym

miąższem

(

np

. A

gria

)

2

l

oleju

do

smażenia

00:08

00:15

Ziemniaki z przyprawą

tandoori masala

Przepisy podstawowe

4

1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości

3 milimetrów, następnie plasterki umyć i osuszyć. w jednym

rondlu podgrzać olej do temperatury 140°C, wdrugimdo 180°C.

2

Plasterki ziemniaków wsypać do oleju rozgrzanego do

140°C i bez przerwy mieszać drewnianą łopatką. Po około

5 minutach, jak tylko plasterki napęcznieją, nałyżce cedzakowej

przełożyć je do olejuwwyższej temperaturze i cały czas mieszać.

Plasterki powinny znowu „urosnąć”.

3

Kiedy już plasterki nabiorą objętości, wyjąć je na łyżce

cedzakowej. Posolić i posypać przyprawą tandoori masala.

+ SÓL

... oraz

przygotowanie