Previous Page  17 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 19 Next Page
Page Background

- 147 -

Rozwałkować kruche ciasto na blacie (sposób przygoto-

wania na str.12). Uformować z ciasta cienką bazę i wy-

łożyć nią okrągłą formę, uprzednio wysmarowaną masłem

i oprószoną mąką. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec

w piekarniku w 210°C przez około 25 minut.

Zagotować mleko z wanilią, po czym odstawić na oko-

ło 10 minut. Ubić żółtka z cukrem i połączyć z przesianą

mąką. Wyjąć wanilię i wlać do mleka masę z jajek. Dodać

wiórki z gorzkiej czekolady i rozpuścić w masie. Gotować

masę przez kilka minut, ubijając nieprzerwanie trzepacz-

ką, aby uniknąć tworzenia się grudek. Zgasić ogień i pozo-

stawić masę do wystudzenia.

Przekroić morele na pół i przesmażyć na maśle z cukrem

i brandy.

Na bazę z kruchego ciasta wyłożyć krem czekoladowy,

a następnie ułożyć morele i posypać płatkami migdało-

wymi, uprzednio uprażonymi przez kilka minut w pierniku

z funkcją grilla. Ciasto serwować na zimno.

Na

6 osób

1/2 kg kruchego ciasta

Na krem

250 ml mleka

3 żółtka, 80 g cukru

30 g mąki pszennej (typ 00)

laska wanilii

50 g gorzkiej czekolady

Do przygotowania moreli

10 moreli, 30 g masła

40 g cukru

2 łyżki brandy

Na dekorację

płatki migdałowe

Tarta z morelami i czekoladą

Przygotowanie

70 minut

Gotowanie

45 minut