

- 147 -
Rozwałkować kruche ciasto na blacie (sposób przygoto-
wania na str.12). Uformować z ciasta cienką bazę i wy-
łożyć nią okrągłą formę, uprzednio wysmarowaną masłem
i oprószoną mąką. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec
w piekarniku w 210°C przez około 25 minut.
Zagotować mleko z wanilią, po czym odstawić na oko-
ło 10 minut. Ubić żółtka z cukrem i połączyć z przesianą
mąką. Wyjąć wanilię i wlać do mleka masę z jajek. Dodać
wiórki z gorzkiej czekolady i rozpuścić w masie. Gotować
masę przez kilka minut, ubijając nieprzerwanie trzepacz-
ką, aby uniknąć tworzenia się grudek. Zgasić ogień i pozo-
stawić masę do wystudzenia.
Przekroić morele na pół i przesmażyć na maśle z cukrem
i brandy.
Na bazę z kruchego ciasta wyłożyć krem czekoladowy,
a następnie ułożyć morele i posypać płatkami migdało-
wymi, uprzednio uprażonymi przez kilka minut w pierniku
z funkcją grilla. Ciasto serwować na zimno.
Na
6 osób
1/2 kg kruchego ciasta
Na krem
250 ml mleka
3 żółtka, 80 g cukru
30 g mąki pszennej (typ 00)
laska wanilii
50 g gorzkiej czekolady
Do przygotowania moreli
10 moreli, 30 g masła
40 g cukru
2 łyżki brandy
Na dekorację
płatki migdałowe
Tarta z morelami i czekoladą
Przygotowanie
70 minut
Gotowanie
45 minut