

słodkie wypieki
- 148 -
Na stolnicy usypać kopiec z obydwu mąk, dodać szczyp-
tę soli, cukier, przyprawy w proszku, 3 żółtka ugotowane
na twardo i przetarte przez sitko, 180 g miękkiego ma-
sła i łyżeczkę startej skórki z cytryny. Rozpocząć wyrabia-
nie ciasta, dodając surowe żółtko. Należy robić to szybko,
żeby zbytnio nie roztopić masła. Z ciasta utworzyć kulę,
owinąć ją w przezroczystą folię i wstawić do lodówki na
około godzinę.
Rozwałkować 3/4 ciasta do grubości 3 mm i wyłożyć nim
dno oraz ścianki okrągłej formy uprzednio wysmarowanej
masłem.
Na ciasto wyłożyć konfiturę, a z odłożonej wcześniej czę-
ści ciasta wyciąć paski, z których należy ułożyć na konfi-
turze kratę.
Piec tartę w piekarniku, w temperaturze 180°C przez oko-
ło 50 minut. Następnie wystudzić i wyjąć z formy. Można
udekorować kilkoma malinami.
Na 8 osób
200 g mąki pszennej (typ 00)
200 g mąki migdałowej
200 g cukru
190 g masła
cytryna
cynamon w proszku
4 żółtka
sól
Na
nadzienie
250 g konfitury z malin
Tarta z malinami
Przygotowanie
40 minut
Gotowanie
50 minut