Previous Page  18 / 19 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 19 Next Page
Page Background

słodkie wypieki

- 148 -

Na stolnicy usypać kopiec z obydwu mąk, dodać szczyp-

tę soli, cukier, przyprawy w proszku, 3 żółtka ugotowane

na twardo i przetarte przez sitko, 180 g miękkiego ma-

sła i łyżeczkę startej skórki z cytryny. Rozpocząć wyrabia-

nie ciasta, dodając surowe żółtko. Należy robić to szybko,

żeby zbytnio nie roztopić masła. Z ciasta utworzyć kulę,

owinąć ją w przezroczystą folię i wstawić do lodówki na

około godzinę.

Rozwałkować 3/4 ciasta do grubości 3 mm i wyłożyć nim

dno oraz ścianki okrągłej formy uprzednio wysmarowanej

masłem.

Na ciasto wyłożyć konfiturę, a z odłożonej wcześniej czę-

ści ciasta wyciąć paski, z których należy ułożyć na konfi-

turze kratę.

Piec tartę w piekarniku, w temperaturze 180°C przez oko-

ło 50 minut. Następnie wystudzić i wyjąć z formy. Można

udekorować kilkoma malinami.

Na 8 osób

200 g mąki pszennej (typ 00)

200 g mąki migdałowej

200 g cukru

190 g masła

cytryna

cynamon w proszku

4 żółtka

sól

Na

nadzienie

250 g konfitury z malin

Tarta z malinami

Przygotowanie

40 minut

Gotowanie

50 minut