G r u p y p o k a r m o w e
33
Zacznij od zbóż i skrobi
Zboża i rośliny bogate w skrobię, w rodzaju pszenicy, owsa, kukurydzy,
ryżu, ziemniaków, soczewicy, fasolki i tapioki to podstawowe produkty
żywnościowe dla większości ludzi na całym świecie. Wyrabia się z nich na
przykład płatki śniadaniowe, mieli na mąkę, z której wypieka chleb, pitę,
tortillę, robi makaron, placki kukurydziane czy roti.
Zboża i skrobia dostarczają organizmowi energii, są ubogie w tłuszcz
i tanie. Ponieważ z reguły jada się je w solidnych ilościach, czujemy się
syci. Skrobie zapewniają nam też witaminy i składniki mineralne. Ich
spożywanie to pożądany sposób pozyskiwania energii dla mózgu, mięśni
i układu nerwowego.
Pokarmy pełnoziarniste, na przykład chleb z pełnego ziarna pszenicy
lub żyta, a także owsianka, zawierają błonnik. Jest to naturalny środek
przeczyszczający. Obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, jak
również poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Sprawia, że czujemy się
nasyceni, możemy lepiej kontrolować swoją wagę.
Na przestrzeni ostatnich stu lat sposób odżywiania się ludzi ulegał zmia‑
nom. Obecnie jadamy mniej zbóż i skrobi, a więcej mięsa i pokarmów
przetworzonych. Te ostatnie zawierają nadmiar tłuszczu, cukru i soli.
Cierpimy na choroby w rodzaju cukrzycy, dolegliwości sercowo‑naczynio‑
wych i raka, które związane są ze wspomnianymi zmianami w żywieniu.
Musimy jeść mniej mięsa, tłuszczu i przetworzonych pokarmów. Zacznij‑
my kłaść na talerze więcej skrobi i warzyw (zob. str. 13–15).
Przekonasz się, że wszystkie opisane w tej książce posiłki mają w swo‑
im składzie zboża i skrobie, bez dodatku tłuszczu (lub z jego niewielką
ilością). Niskotłuszczowe dania ze skrobi świetnie nadają się też na prze‑
kąski.
Ile skrobi należy spożywać
w posiłku?
• W każdym posiłku
uwzględniaj obecność skrobi.
• Odmierzaj każdy posiłek
według rozmiaru swojej dłoni.