Previous Page  11 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 31 Next Page
Page Background

G r u p y p o k a r m o w e

33

Zacznij od zbóż i skrobi

Zboża i rośliny bogate w skrobię, w rodzaju pszenicy, owsa, kukurydzy,

ryżu, ziemniaków, soczewicy, fasolki i tapioki to podstawowe produkty

żywnościowe dla większości ludzi na całym świecie. Wyrabia się z nich na

przykład płatki śniadaniowe, mieli na mąkę, z której wypieka chleb, pitę,

tortillę, robi makaron, placki kukurydziane czy roti.

Zboża i skrobia dostarczają organizmowi energii, są ubogie w tłuszcz

i tanie. Ponieważ z reguły jada się je w solidnych ilościach, czujemy się

syci. Skrobie zapewniają nam też witaminy i składniki mineralne. Ich

spożywanie to pożądany sposób pozyskiwania energii dla mózgu, mięśni

i układu nerwowego.

Pokarmy pełnoziarniste, na przykład chleb z pełnego ziarna pszenicy

lub żyta, a także owsianka, zawierają błonnik. Jest to naturalny środek

przeczyszczający. Obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, jak

również poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Sprawia, że czujemy się

nasyceni, możemy lepiej kontrolować swoją wagę.

Na przestrzeni ostatnich stu lat sposób odżywiania się ludzi ulegał zmia‑

nom. Obecnie jadamy mniej zbóż i skrobi, a więcej mięsa i pokarmów

przetworzonych. Te ostatnie zawierają nadmiar tłuszczu, cukru i soli.

Cierpimy na choroby w rodzaju cukrzycy, dolegliwości sercowo‑naczynio‑

wych i raka, które związane są ze wspomnianymi zmianami w żywieniu.

Musimy jeść mniej mięsa, tłuszczu i przetworzonych pokarmów. Zacznij‑

my kłaść na talerze więcej skrobi i warzyw (zob. str. 13–15).

Przekonasz się, że wszystkie opisane w tej książce posiłki mają w swo‑

im składzie zboża i skrobie, bez dodatku tłuszczu (lub z jego niewielką

ilością). Niskotłuszczowe dania ze skrobi świetnie nadają się też na prze‑

kąski.

Ile skrobi należy spożywać

w posiłku?

• W każdym posiłku

uwzględniaj obecność skrobi.

• Odmierzaj każdy posiłek

według rozmiaru swojej dłoni.