Previous Page  16 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 31 Next Page
Page Background

72

Ś n i a d a n i a

Śniadanie

Zapiekanka „preriowa”

Uprawy pszenicy na preriach i obszarach Wielkich Równin amerykań‑

skich stanowią znaczy odsetek światowych plonów tej rośliny. To z niej

wyrabia się mąkę, z której pieczemy chleb. Zapiekanka „preriowa” odzna‑

cza się chlebową chrupką skórką, jest znacznie mniej kaloryczna i zawiera

mniej tłuszczu niż tradycyjne zapiekanki. Jej przygotowanie zajmuje oko‑

ło 45 minut, dlatego dobrze mieć wolny poranek, by spokojnie ją zrobić.

Przepis pozwala przyrządzić pyszne i sycące danie, ale ponieważ ma ono

niemało tłuszczu, powinno stanowić okazjonalny smakołyk.

Zapiekanka „preriowa”

Przepis na 2 duże lub 3 małe porcje

½

 łyżeczki (2 ml) margaryny lub masła

do posmarowania naczynia żaroodpornego

miseczki (75 ml) bułki tartej

2 jaja

2 plastry (pokrojone) surowego boczku,

z częściowo usuniętym tłuszczem lub 2 plastry

bekonu z indyka

½

 szklanki (125 ml) odtłuszczonego mleka

szczypta czarnego pieprzu

¾

miseczki (175 ml) słodkiej czerwonej papryki lub brokułów

(albo ich połączenie, drobno pokrojone)

½

miseczki (125 ml) dietetycznego tartego sera

1.

Nasmaruj tłuszczem boki i dno 15 cm naczynia żaroodpornego. Dno

posyp bułką tartą.

2.

W misce wymieszaj jajka, pokrojony boczek, mleko, pieprz i warzywa.

Wylej wszystko na bułkę tartą. Na wierzchu połóż starty ser.

3.

Piecz w piekarniku na środkowej kratce w temperaturze 200°C przez

25 minut.

4.

Wyjmij naczynie z piekarnika i zostaw na 5 minut, aby trochę ostygło.

Pokrój na plastry i delikatnie wyjmuj szpatułką do jajek.

Do tego śniadania odpowiednia będzie mała szklanka soku pomarańczo‑

wego, jabłkowego, grejpfrutowego lub żurawinowego. Sok jest znakomi‑

tym źródłem witaminy C, ale zawiera też sporo naturalnego cukru, a po‑

nadto brakuje mu błonnika, występującego w świeżych owocach. Można

go pić tylko czasami, gdy brak owoców (zob. str. 13).

Różne gatunki tartego sera

Jeśli w przepisie występuje ów

składnik, możesz wykorzystać

różne gatunki sera, takie jak

cheddar, mozarella, parmezan

i inne sery wysokiej jakości.

½ zapiekanki

Kaloryczność 310 kcal

Węglowodany

21 g

Błonnik

2 g

Białko

20 g

Tłuszcz łącznie

16 g

Tłuszcze nasycone 7 g

Cholesterol

214 mg

Sód

615 mg

Grupy

pokarmowe

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

2

2

Mięso i jego

alternatywy

2

1

Tłuszcze

1

1

Wartości

odżywcze

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

33 g 26 g

Błonnik

2 g

1 g

Śniadanie

Duża porcja

 (370 kcal)

Mała porcja

 (250 kcal)

Zapiekanka

Niesłodzony sok pomarańczowy

½

 porcji z przepisu

½

 szklanki (125 ml)

porcji z przepisu

½

 szklanki (125 ml)

14