Previous Page  8 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 31 Next Page
Page Background

10

J a k k o r z y s t a ć z t e j k s i ą ż k i

Przygotowywanie posiłków

i przepisy kulinarne

Cała setka zawartych w książce i wypróbowanych

przepisów jest:

 łatwa w przyrządzeniu,

 tania, z wykorzystaniem powszechnie dostępnych składników,

 o niskiej zawartości tłuszczów i cukru,

 lubiana przez wszystkich członków rodziny,

 łatwa do zamrożenia.

W przypadku każdego przepisu proszę sprawdzić, dla ilu osób jest prze‑

znaczony. Niektóre pozwalają nakarmić do 6 osób. Mieszkający samotnie

powinni zmniejszyć gramaturę składników o połowę. Jeżeli gotujesz dla

sporej rodziny, należy je podwoić. To, co pozostanie, można bezpiecznie

przechowywać w lodówce przez 3 dni albo zamrozić na później.

Zmierz objętość swoich szklanek i misek

Twoje szklanki oraz miski do płatków śniadaniowych i zup są zapewne

rozmaitych kształtów i rozmiarów, różniących się od tych ukazanych na

fotografiach. Za pomocą miarki wody oblicz ich objętość. Będziesz wtedy

za każdym razem wiedział, ile pokarmu w sobie zmieszczą.

Pomocna wskazówka:

Wybierając mniejsze naczynia, zmniejszysz swoje porcje.

Pod koniec każdej sekcji książki

znajdziesz przepis na szczególnie

ciekawy posiłek (śniadanie

nr 15, drugie śniadanie nr 15

i obiad, kolacja nr 40).

Jego przygotowanie może

potrwać odrobinę dłużej,

niewykluczone, że wymagać

też będzie paru dodatkowych

składników. Jednak jego

kaloryczność jest taka sama

jak innych dań, dlatego także

owe specjalne potrawy wpiszą

się idealnie w twój plan

żywieniowy.

Danie specjalne