10
J a k k o r z y s t a ć z t e j k s i ą ż k i
Przygotowywanie posiłków
i przepisy kulinarne
Cała setka zawartych w książce i wypróbowanych
przepisów jest:
•
łatwa w przyrządzeniu,
•
tania, z wykorzystaniem powszechnie dostępnych składników,
•
o niskiej zawartości tłuszczów i cukru,
•
lubiana przez wszystkich członków rodziny,
•
łatwa do zamrożenia.
W przypadku każdego przepisu proszę sprawdzić, dla ilu osób jest prze‑
znaczony. Niektóre pozwalają nakarmić do 6 osób. Mieszkający samotnie
powinni zmniejszyć gramaturę składników o połowę. Jeżeli gotujesz dla
sporej rodziny, należy je podwoić. To, co pozostanie, można bezpiecznie
przechowywać w lodówce przez 3 dni albo zamrozić na później.
Zmierz objętość swoich szklanek i misek
Twoje szklanki oraz miski do płatków śniadaniowych i zup są zapewne
rozmaitych kształtów i rozmiarów, różniących się od tych ukazanych na
fotografiach. Za pomocą miarki wody oblicz ich objętość. Będziesz wtedy
za każdym razem wiedział, ile pokarmu w sobie zmieszczą.
Pomocna wskazówka:
Wybierając mniejsze naczynia, zmniejszysz swoje porcje.
Pod koniec każdej sekcji książki
znajdziesz przepis na szczególnie
ciekawy posiłek (śniadanie
nr 15, drugie śniadanie nr 15
i obiad, kolacja nr 40).
Jego przygotowanie może
potrwać odrobinę dłużej,
niewykluczone, że wymagać
też będzie paru dodatkowych
składników. Jednak jego
kaloryczność jest taka sama
jak innych dań, dlatego także
owe specjalne potrawy wpiszą
się idealnie w twój plan
żywieniowy.
Danie specjalne