G r u p y p o k a r m o w e
35
Najadaj się warzywami
i owocami
Świeże lub mrożone warzywa i owoce
to najlepszy wybór. Sprawdzaj
etykietki i wybieraj takie mrożonki, w których nie ma soli, tłuszczu ani
cukru.
Owoce z puszki w wodzie lub w soku
to lepszy wybór niż te w syropie.
Jeśli już je kupisz, najlepiej odsącz syrop. Jadaj je jednak rzadziej.
Soki
Może zaskoczy cię informacja, że „niesłodzone” soki owocowe zawierają
cukier. Jedna szklanka (250 ml) niesłodzonego soku jabłkowego, poma‑
rańczowego lub grejpfrutowego ma od 6 do 7 łyżeczek (od 30 do 35 ml)
naturalnej glukozy. Sok z winogron i śliwek – prawie 10 łyżeczek (50 ml)
cukru na szklankę. Ponieważ sok zawiera mniej błonnika i nie jest tak
sycący jak cały świeży owoc, łatwo jest wypijać go zbyt wiele. Jeśli spoży‑
wasz dużo soków, trudniej będzie ci zrzucić nadwagę. U osób cierpiących
na cukrzycę soki owocowe mogą powodować wzrost stężenia cukru we
krwi.
Soki warzywne, na przykład pomidorowy, mają mniej cukru niż owocowe,
często jednak zawierają sól. Do kilku posiłków zaleca się pić ich niewielką
szklaneczkę. Jeżeli czujesz pragnienie, napij się wody, nie soku.
Suszone owoce
mają więcej cukru niż świeże, ponieważ woda z nich wy‑
parowała. Na przykład 2 łyżki (25 ml) rodzynek to 4 łyżeczki (20 ml)
cukru; mniej więcej podobną zawartością cukru odznacza się
½
miseczki
(125 ml) winogron.
Większość opisanych w książce obiadów i kolacji składa się z dań przy‑
rządzonych z 1 lub 2 warzyw. Być może nie jesteś przyzwyczajony do
jedzenia ich w takiej ilości. Ale zmiana sposobu odżywania jest czymś
ważnym. Na śniadania proponujemy często owoce. Owoce mogą być też
traktowane jako deser.
Jeśli między posiłkami odczuwasz głód, zjedz jakieś warzywo lub owoc.
Będzie to dla ciebie o wiele korzystniejsze niż wysokotłuszczowa prze‑
kąska czy solidny deser. Różne propozycje przekąsek znajdziesz na
str. 278–285.
Warzywa i owoce dają nam
energię. Mają niską zawartość
tłuszczu. Zapewniają
organizmowi witaminy,
składniki mineralne oraz
błonnik. Pomagają obniżyć
ryzyko zachowania na raka.
Ile warzyw i owoców
powinieneś jeść?
• Na każde śniadanie zjadaj
przynajmniej 1 owoc.
• Na obiad i kolację spożywaj
dania z co najmniej 2 różnych
warzyw, a jeśli chcesz – także
owoce.
• Jako przekąski wybieraj
owoce lub warzywa.
• Złóż obie dłonie i nałóż na nie
tyle warzyw, ile zdołasz. Oto
właściwa dzienna porcja.