D o b ó r p o k a r m ó w a z d r o w a d i e t a
303
Polecane przez autorkę
kcal
Węglowodany
Błonnik Tłuszcz
Sód
481
70 g
3 g
17 g 2278 mg
kcal
Węglowodany
Błonnik Tłuszcz
Sód
280
41 g
2 g
10 g 1325 mg
kcal
Węglowodany
Błonnik Tłuszcz
Sód
274
39 g
1 g
10 g
776 mg
kcal
Węglowodany
Błonnik Tłuszcz
Sód
268
37 g
1 g
10 g
226 mg
Gotowe dania z makaronem
Rosół z makaronem (110 g suchej wagi) w miseczce
Rosół z makaronem (60 g suchej wagi) w kubku
Rosół z makaronem (60 g suchej wagi) w kubku, wymieszany z
½
porcji przypraw
Makaron w kubku (60 g suchej wagi) bez rosołu, z 1 łyżeczką (5 ml) mieszanki przypraw bez soli
(lub z świeżymi ziołami, pieprzem i chili)
Ten produkt odznacza się szokującą ilością soli. Badania dowodzą,
że osoby cierpiące na cukrzycę nie są zdolne pozbywać się nadmiaru
sodu tak skutecznie, jak zdrowe. Spożywanie nadmiernych dawek
tej substancji zwiększa ciśnienie krwi w organizmie.
Ta porcja jest mniejsza niż danie w misce, dlatego zawiera mniej
sodu. Mimo wszystko jest go w nim bardzo dużo.
Łatwa do przeprowadzenia odmiana, która dostarcza organizmowi
o połowę mniej soli: wystarczy dodać
½
porcji przypraw! Aby popra‑
wić smak dania, dosyp trochę ziół bez soli lub z jej niewielką ilością.
Czy jesteś gotów zastąpić saszetkę z gotowej zupy z makaronem
mieszanką przypraw bez soli i świeżymi, aromatycznymi ziołami?
Makaron zostaje, ale nie musisz się już martwić o nadmiar soli.
Jeśli chodzi o węglowodany, miseczka rosołu z makaronem to ekwiwalent
około pięciu kromek chleba, a kubek z rosołem to równowartość trzech kromek chleba.
Fakty
żywieniowe