Previous Page  31 / 31
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 31
Page Background

D o b ó r p o k a r m ó w a z d r o w a d i e t a

303

Polecane przez autorkę

kcal

Węglowodany

Błonnik Tłuszcz

Sód

481

70 g

3 g

17 g 2278 mg

kcal

Węglowodany

Błonnik Tłuszcz

Sód

280

41 g

2 g

10 g 1325 mg

kcal

Węglowodany

Błonnik Tłuszcz

Sód

274

39 g

1 g

10 g

776 mg

kcal

Węglowodany

Błonnik Tłuszcz

Sód

268

37 g

1 g

10 g

226 mg

Gotowe dania z makaronem

Rosół z makaronem (110 g suchej wagi) w miseczce

Rosół z makaronem (60 g suchej wagi) w kubku

Rosół z makaronem (60 g suchej wagi) w kubku, wymieszany z

½

porcji przypraw

Makaron w kubku (60 g suchej wagi) bez rosołu, z 1 łyżeczką (5 ml) mieszanki przypraw bez soli

(lub z świeżymi ziołami, pieprzem i chili)

Ten produkt odznacza się szokującą ilością soli. Badania dowodzą,

że osoby cierpiące na cukrzycę nie są zdolne pozbywać się nadmiaru

sodu tak skutecznie, jak zdrowe. Spożywanie nadmiernych dawek

tej substancji zwiększa ciśnienie krwi w organizmie.

Ta porcja jest mniejsza niż danie w misce, dlatego zawiera mniej

sodu. Mimo wszystko jest go w nim bardzo dużo.

Łatwa do przeprowadzenia odmiana, która dostarcza organizmowi

o połowę mniej soli: wystarczy dodać

½

porcji przypraw! Aby popra‑

wić smak dania, dosyp trochę ziół bez soli lub z jej niewielką ilością.

Czy jesteś gotów zastąpić saszetkę z gotowej zupy z makaronem

mieszanką przypraw bez soli i świeżymi, aromatycznymi ziołami?

Makaron zostaje, ale nie musisz się już martwić o nadmiar soli.

Jeśli chodzi o węglowodany, miseczka rosołu z makaronem to ekwiwalent

około pięciu kromek chleba, a kubek z rosołem to równowartość trzech kromek chleba.

Fakty

żywieniowe