Previous Page  14 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 31 Next Page
Page Background

70

Ś n i a d a n i a

Śniadanie

Zestaw z granolą

W skład zestawu wchodzą owoce, jogurt i bogata w białko granola. Moż‑

na zjeść go w domu albo zabrać zapakowany do pracy.

Granola z chrupiącymi orzechami

Przepis na 10 porcji (2

½

 l)

½

miseczki (125 ml) nasion słonecznika

¾

miseczki (175 ml) słodzonych wiórków

kokosowych

¼

miseczki (50 ml) kiełków pszenicy

¼

miseczki (50 ml) siemienia lnianego

1 miseczka (250 ml) siekanych migdałów,

orzechów włoskich albo orzechów pekan

4 miseczki (1 l) dużych płatków owsianych

½

 szklanki (125 ml) syropu kukurydzianego

2 łyżki (25 ml) oliwy z oliwek albo oleju roślinnego

1 łyżeczka (5 ml) wanilii

1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z migdałów albo kokosa

2 miseczki (500 ml) ryżu preparowanego lub płatków owsianych górskich

½

miseczki (125 ml) rodzynek albo innych siekanych suszonych owoców

1.

W dużej misce wymieszaj nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, kieł‑

ki pszenicy, siemię lniane, orzechy i płatki owsiane.

2.

W małej misce połącz ze sobą syrop kukurydziany, oliwę, wanilię oraz

wyciąg z migdałów lub kokosa.

3.

Dodaj tę mieszankę do suchych składników. Upewnij się, że po zmik‑

sowaniu nie ma żadnych grudek.

4.

Umieść granolę w dużym naczyniu żaroodpornym i piecz na środkowej

kratce przy temperaturze 180°C przez 30–35 minut, do lekkiego przy‑

pieczenia. Co 10 minut zdejmuj pokrywkę z naczynia i mieszaj, tak aby

potrawa przypiekała się równomiernie.

5.

Wyjmij naczynie z piekarnika i natychmiast

przełóż granolę do meta‑

lowej miski bądź garnka; w przeciwnym razie, stygnąc, potrawa może

przywrzeć do dna. W trakcie chłodzenia zamieszaj ponownie. Gdy gra‑

nola ostygnie, dosyp płatki śniadaniowe i rodzynki. Przechowuj w her‑

metycznym pojemniku.

Tak przygotowana w domu

granola jest niezwykle pożywna,

ponieważ zawiera dużą dawkę

białka oraz zdrowych tłuszczów,

pochodzących z nasion

słonecznika i orzechów. Jeśli

chcesz zastąpić nią granolę

kupowaną w sklepie bądź też

zwykłe płatki śniadaniowe,

odmierz sobie porcję do

150 kcal w przypadku dużego

posiłku albo porcję równą

110 kcal w przypadku posiłku

małego. Poszukaj w sklepach

płatków śniadaniowych

o niskiej zawartości tłuszczów

nasyconych, tłuszczów trans

oraz cukru. Pamiętaj, że płatki

kupowane w sklepie mogą

nie dostarczyć ci takiej ilości

energetycznego białka, jaką daje

opisana obok chrupiąca granola

orzechowa.

1 porcja (250 ml)

Kaloryczność 429 kcal

Węglowodany

58 g

Błonnik

8 g

Białko

11 g

Tłuszcz łącznie

19 g

Tłuszcze nasycone 4 g

Cholesterol

0 mg

Sód

104 mg

Grupy

pokarmowe

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

3½ 2½

Tłuszcze

2

1

Wartości

odżywcze

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

63 g 42 g

Błonnik

9 g

5 g

Śniadanie

Duża porcja

 (370 kcal)

Mała porcja

 (250 kcal)

Krojone owoce (świeże, mrożone

lub z puszki)

Jogurt owocowy, niskotłuszczowy,

bez cukru

Chrupiąca granola orzechowa

Kawa lub herbata

1

½

miseczki (375 ml)

¾

 szklanki (175 ml)

½

miseczki (125 ml)

1 szklanka (250 ml)

1 miseczka (250 ml)

¾

 szklanki (175 ml)

¼

miseczki (60 ml)

1 szklanka (250 ml)

13