94
D r u g i e ś n i a d a n i a
Drugie
śniadanie
Sałatka szefa kuchni,
bułeczka i zupa
Będąc w domu czy w restauracji, może najść cię ochota na posiłek składa‑
jący się z zupy oraz sałatki szefa z bułeczką.
Oto przepis na sałatkę szefa kuchni, natomiast na str. 137 znajdziesz
przepis na cytrusowy sos winegret.
Sałatka szefa kuchni
Przepis na 2 porcje
2 miseczki (500 ml) pokrojonej sałaty
2 średnie pokrojone pomidory
Inne warzywa, na przykład cebula, zielona
papryka, seler, rzodkiewka lub marchewka
1 pokrojone jabłko
2 plasterki (60 g) kurczaka, czerwonego mięsa,
sera lub kawałek ryby
2 jajka na twardo, pokrojone na plasterki
2 łyżki (25 ml) dietetycznych grzanek
1.
Wymieszaj warzywa i jabłko. Na wierzchu umieść mięso lub ser oraz
jajka. Dodaj grzanki.
Zamawiając sałatkę w restauracji,
poproś o niskotłuszczowy
dressing w osobnym naczyniu.
W przeciwnym razie otrzymasz
danie spływające tłuszczem,
równie kaloryczne, co zwykłe
frytki.
W restauracjach danie to serwuje
się zwykle z tłustymi grzankami
czosnkowymi. Poproś o zwykłą
bułkę albo paluszki chlebowe bez
masła.
1 porcja
Kaloryczność 243 kcal
Węglowodany
21 g
Błonnik
4 g
Białko
13 g
Tłuszcz łącznie
13 g
Tłuszcze nasycone 6 g
Cholesterol
208 mg
Sód
229 mg
Grupy
pokarmowe
Duża
porcja
Mała
porcja
Węglowodany
2½ 1½
Mięso i jego
alternatywy
2
2
Tłuszcze
½ ½
Wartości
odżywcze
Duża
porcja
Mała
porcja
Węglowodany
53 g 35 g
Błonnik
5 g
4 g
Drugie śniadanie
Duża porcja
(520 kcal)
Mała porcja
(400 kcal)
Krem z pieczarek lub zupa pomidorowa
(na wodzie)
Krakersy pszenne
Sałatka szefa kuchni
Cytrusowy sos winegret
Biała bułeczka
Margaryna
1 miseczka (250 ml)
2 połówki
1 porcja (
½
porcji z przepisu)
2 łyżki (25 ml)
1 mała
½
łyżeczki (2 ml)
Czysty bulion o obniżonej
zawartości sodu (opcjonalnie)
–
1 porcja (
½
porcji z przepisu)
2 łyżki (25 ml)
1 mała
½
łyżeczki (2 ml)
9