Previous Page  20 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 31 Next Page
Page Background

96

D r u g i e ś n i a d a n i a

Drugie

śniadanie

Francuska zupa cebulowa

Francuską zupę cebulową bardzo łatwo przygotować w domu. Poniżej

znajdziesz przepis.

Inne pożywne zupy to na przykład gotowa zupa z grochu łuskanego, fa­

solkowa lub też domowa zupa „hamburgerowa” (zob. przepis na str. 132).

Można też przygotować sobie talerz zupy zabielanej mlekiem z warzy­

wami.

Francuska zupa cebulowa

Przepis na 4 porcje

3 opakowania (po 4

½

 g) bulionu wołowego

o obniżonej zawartości soli

4 szklanki (1 l) wody

2 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterki

4 grzanki z białego chleba

125 g sera żółtego lub mozzarelli

(4 kwadratowe plasterki o boku 10 cm

i grubości 3 mm)

1.

Bulion i wodę dodaj do garnka, dorzuć pokrojoną na plasterki cebulę.

Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, aż ce‑

bula stanie się miękka.

2.

Wlej zupę do 4 żaroodpornych misek.

3.

Pokrój grzanki w kostkę. Do każdej miski z zupą dodaj jedną pokrojoną

grzankę. Na wierzchu połóż ser.

4.

Przypiekaj w piekarniku, dopóki na serze nie pojawią się bąble.

Inną metodą na przygotowanie

tej zupy jest skorzystanie

z gotowego produktu w proszku,

zawierającego suszone cząstki

cebuli. Może on zastąpić

zarówno bulion, jak i samą

cebulę.

W gotowych zupach w proszku

znajduje się bardzo dużo soli.

Szukaj wariantów o niskiej

zawartości tego składnika.

W tym przepisie wykorzystano

ser o normalnej zawartości

tłuszczu, ponieważ ser

niskotłuszczowy nie roztapia się

zbyt przyjemnie.

1 porcja

Kaloryczność 218 kcal

Węglowodany

23 g

Błonnik

2 g

Białko

11 g

Tłuszcz łącznie

9 g

Tłuszcze nasycone 5 g

Cholesterol

27 mg

Sód

621 mg

Grupy

pokarmowe

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

3

2

Mięso i jego

alternatywy

1

1

Tłuszcze

1

Wartości

odżywcze

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

75 g 59 g

Błonnik

9 g

7 g

Drugie śniadanie

Duża porcja

 (520 kcal)

Mała porcja

 (400 kcal)

Francuska zupa cebulowa

Sałatka

Cytrusowy sos winegret (str. 137)

Chleb ryżowy

Margaryna

Gruszka

1 porcja

Duża

2 łyżki (25 ml)

1 kromka

1 łyżeczka (5 ml)

1 średnia

1 porcja

Duża

2 łyżki (25 ml)

1 średnia

10