120
O b i a d y, k o l a c j e
Danie
główne
Ryba z ryżem
Rybę należy upiec w piekarniku w temperaturze od 180 do 200°C. Danie
na ilustracji przyrządzono z lucjana czerwonego, delikatnie posmarowa‑
nego margaryną i upieczonego. Rybę można jednak przygotować także
w kuchence mikrofalowej, na parze, na grillu albo usmażyć na patelni
teflonowej (z odrobiną tłuszczu). Jeśli zamierzasz przyrządzić rybę w pie‑
karniku albo na grillu, owiń ją folią. Ryba smakuje lepiej z przyprawami,
cebulką i warzywami, także z folii.
Przed ugotowaniem:
Nakłuj rybę widelcem i polej 2 łyżkami (25 ml) soku cytrynowego albo
¼
szklanki (50 ml) wytrawnego wina. Dodaj ulubione przyprawy. Warto
rozważyć panierkę z bułki tartej bądź mąki.
Tajemnica wybornie smakującej ryby polega na tym, aby jej nie rozgo‑
tować. Nadaje się do jedzenia w chwili, gdy łatwo zaczyna dzielić się na
cząstki.
Ryż:
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu, rezygnując z solenia.
Jeżeli masz mało czasu, możesz zastąpić go 3 kromkami pełnoziarnistego
chleba na 1 szklankę (250 ml) ryżu.
Warzywa:
Do proponowanego posiłku pasuje zielony groszek, jakieś inne słodkie
jarzyny, żółta albo zielona fasolka (nieco mniej słodkie). Listę niskokalo‑
rycznych warzyw znajdziesz na str. 149.
Ryby, których mięso
charakteryzuje się niską
zawartością tłuszczu:
• lufar,
• sum,
• dorsz,
• łupacz,
• okoń,
• szczupak,
• lucjan czerwony,
• sola,
• tilapia.
Ryby, których mięso
charakteryzuje się wysoką
zawartością tłuszczu (bogate
źródło zdrowych kwasów
omega‑3):
• makrela,
• łosoś,
• sardynki,
• pstrąg,
• tuńczyk.
Jadaj ich troszkę mniej.
Co pasuje do ryby:
• ziele angielskie,
• bazylia,
• przyprawa kajeńska,
• curry,
• koperek,
• gorczyca,
• oregano,
• pietruszka,
• tymianek.
Gotowany ryż, zarówno biały, jak i brązowy, to około 210 kcal na
miseczkę (250 ml). Lepiej jednak wybrać ryż brązowy, ponieważ za‑
wiera on prawie 3 g błonnika na miseczkę, podczas gdy odmiana biała
– niewiele ponad
½
g.
3