Previous Page  22 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 31 Next Page
Page Background

116

O b i a d y, k o l a c j e

Danie

główne

Spaghetti z sosem

mięsnym

Spaghetti z sosem mięsnym to łatwe do przygotowania, pyszne danie.

Często robię podwójną porcję i zamrażam połowę. Jeśli nie masz nic za‑

planowanego na obiad czy kolację, przyjemnie jest wyjąć z lodówki po‑

jemnik ze spaghetti.

Sos mięsny do spaghetti

Zapas sosu na 6 miseczek (1

½

 l)

500 g chudej mielonej wołowiny

1 średnia cebula, pokrojona

800 ml pomidorów z puszki

1 szklanka (250 ml) wody

1 mała puszka (150 ml) pasty pomidorowej

½

 łyżeczki (2 ml) sproszkowanego czosnku albo 2 pokrojone ząbki

2 liście laurowe (usunąć przed podaniem)

½

 łyżeczki (2 ml) chili

1 łyżeczka (5 ml) suszonego oregano

1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii

¼

 łyżeczki (1 ml) papryki sproszkowanej

łyżeczki (

½

ml) cynamonu

łyżeczki (

½

ml) goździków mielonych

1 miseczka (250 ml) pokrojonych warzyw (na przykład zielonej papryki,

selera bądź grzybów)

1.

Podsmaż mielone mięso wołowe. Odsącz tyle tłuszczu, ile zdołasz.

2.

Dodaj resztę składników.

3.

Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na

wolnym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszaj, żeby

sos nie przykleił się do dna. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wodę.

4.

Podawaj na ciepłym makaronie, z parmezanem wedle upodobania.

Stosuj zwykły makaron, ewentualnie pełnoziarnisty z pszenicy. Należy

go wsypać do wrzącej wody, zamieszać i gotować przez około 10 minut.

Następnie odsączyć.

 2

Zarówno zwykłą wołowinę,

jak i jej chudszą wersję należy

najpierw podsmażyć, a następnie

maksymalnie odsączyć tłuszcz.

Można to zrobić, dodając do

mięsa nieco wody, po czym odlać

wszystko razem.

Jeśli ktoś woli bezmięsny

sos do spaghetti, powinien

zastosować ten przepis bez

dodawania mielonej wołowiny

(czyli ominąć punkt 1). Aby

zapewnić sobie jednak białko,

zwłaszcza przy dużym posiłku,

posyp danie 5 łyżkami (75 ml)

startego sera bądź też 3 łyżkami

(45 ml) nasion słonecznika

lub rozdrobnionych orzechów.

W przypadku małego posiłku –

użyj ich nieco mniej.

Sosy do spaghetti kupowane

w sklepie (w słoikach albo

w puszkach) mogą zawierać

dużo tłuszczu, cukru,

soli i skrobi. Na przykład

1 kubek (250 ml) niektórych

bezmięsnych sosów mieści

w sobie 2 łyżeczki (10 ml)

tłuszczu oraz 4 łyżeczki (20 ml)

cukru albo skrobi. Jeśli kupujesz

sos do spaghetti w sklepie,

szukaj etykietek z napisem

„dietetyczny”.

1 miseczka (250 ml)

Kaloryczność 200 kcal

Węglowodany

17 g

Błonnik

4 g

Białko

17 g

Tłuszcz łącznie

8 g

Tłuszcze nasycone 3 g

Cholesterol

40 mg

Sód

296 mg