116
O b i a d y, k o l a c j e
Danie
główne
Spaghetti z sosem
mięsnym
Spaghetti z sosem mięsnym to łatwe do przygotowania, pyszne danie.
Często robię podwójną porcję i zamrażam połowę. Jeśli nie masz nic za‑
planowanego na obiad czy kolację, przyjemnie jest wyjąć z lodówki po‑
jemnik ze spaghetti.
Sos mięsny do spaghetti
Zapas sosu na 6 miseczek (1
½
l)
500 g chudej mielonej wołowiny
1 średnia cebula, pokrojona
800 ml pomidorów z puszki
1 szklanka (250 ml) wody
1 mała puszka (150 ml) pasty pomidorowej
½
łyżeczki (2 ml) sproszkowanego czosnku albo 2 pokrojone ząbki
2 liście laurowe (usunąć przed podaniem)
½
łyżeczki (2 ml) chili
1 łyżeczka (5 ml) suszonego oregano
1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii
¼
łyżeczki (1 ml) papryki sproszkowanej
⅛
łyżeczki (
½
ml) cynamonu
⅛
łyżeczki (
½
ml) goździków mielonych
1 miseczka (250 ml) pokrojonych warzyw (na przykład zielonej papryki,
selera bądź grzybów)
1.
Podsmaż mielone mięso wołowe. Odsącz tyle tłuszczu, ile zdołasz.
2.
Dodaj resztę składników.
3.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na
wolnym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszaj, żeby
sos nie przykleił się do dna. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wodę.
4.
Podawaj na ciepłym makaronie, z parmezanem wedle upodobania.
Stosuj zwykły makaron, ewentualnie pełnoziarnisty z pszenicy. Należy
go wsypać do wrzącej wody, zamieszać i gotować przez około 10 minut.
Następnie odsączyć.
2
Zarówno zwykłą wołowinę,
jak i jej chudszą wersję należy
najpierw podsmażyć, a następnie
maksymalnie odsączyć tłuszcz.
Można to zrobić, dodając do
mięsa nieco wody, po czym odlać
wszystko razem.
Jeśli ktoś woli bezmięsny
sos do spaghetti, powinien
zastosować ten przepis bez
dodawania mielonej wołowiny
(czyli ominąć punkt 1). Aby
zapewnić sobie jednak białko,
zwłaszcza przy dużym posiłku,
posyp danie 5 łyżkami (75 ml)
startego sera bądź też 3 łyżkami
(45 ml) nasion słonecznika
lub rozdrobnionych orzechów.
W przypadku małego posiłku –
użyj ich nieco mniej.
Sosy do spaghetti kupowane
w sklepie (w słoikach albo
w puszkach) mogą zawierać
dużo tłuszczu, cukru,
soli i skrobi. Na przykład
1 kubek (250 ml) niektórych
bezmięsnych sosów mieści
w sobie 2 łyżeczki (10 ml)
tłuszczu oraz 4 łyżeczki (20 ml)
cukru albo skrobi. Jeśli kupujesz
sos do spaghetti w sklepie,
szukaj etykietek z napisem
„dietetyczny”.
1 miseczka (250 ml)
Kaloryczność 200 kcal
Węglowodany
17 g
Błonnik
4 g
Białko
17 g
Tłuszcz łącznie
8 g
Tłuszcze nasycone 3 g
Cholesterol
40 mg
Sód
296 mg