Previous Page  27 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 31 Next Page
Page Background

O b i a d y, k o l a c j e

121

Mleczny koktajl owocowy

Przepis na 2 szklanki (500 ml)

1 szklanka (250 ml) chudego mleka

½

miseczki (125 ml) mrożonych lub świeżych

owoców do wyboru

1 łyżka (15 ml) cukru bądź jego równowartość

w słodziku

1.

Wlej mleko do miski. Umieść ją w lodówce na 30 minut.

2.

Wyjmij miskę z lodówki. Dodaj do mleka owoce i cukier (ewentualnie

niskokaloryczny słodzik). Miksuj przez około 30 sekund. Jeśli nie masz

blendera, posługuj się ubijaczką tak długo, aż mieszanka stanie się gę‑

sta i zacznie przypominać piankę. Podawaj natychmiast.

Koktajl mleczny bardzo

łatwo przyrządzić. Jest gęsty

i tak smaczny, że nikt by się

nie domyślił, że zrobiono go

z chudego mleka, bez dodatku

lodów.

Jeśli zastosujesz większą objętość

składników z przepisu, część

dania będziesz mógł zamrozić

na później.

Na szklankę (250 ml)

Kaloryczność

79 kcal

Węglowodany

16 g

Błonnik

1 g

Białko

4 g

Tłuszcz łącznie

0 g

Tłuszcze nasycone 0 g

Cholesterol

2 mg

Sód

52 mg

Grupy

pokarmowe

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

4½ 3½

Mięso i jego

alternatywy

6

4

Tłuszcze

1

1

Wartości

odżywcze

Duża

porcja

Mała

porcja

Węglowodany

94 g 79 g

Błonnik

13 g 12 g

Danie

Duża porcja

 (730 kcal)

Mała porcja

 (550 kcal)

Ryba z plasterkiem cytryny

Margaryna (do przyrządzenia ryby)

Brązowy gotowany ryż

Zielony groszek

Żółta fasolka

Mleczny koktajl owocowy

Kiwi

175 g

1 łyżeczka (5 ml)

1 miseczka (250 ml)

½

miseczki (125 ml)

1 miseczka (250 ml)

1 szklanka (250 ml)

1 średnie

125 g

1 łyżeczka (5 ml)

miseczki (150 ml)

½

miseczki (125 ml)

1 miseczka (250 ml)

1 szklanka (250 ml)

1 średnie