O b i a d y, k o l a c j e
121
Mleczny koktajl owocowy
Przepis na 2 szklanki (500 ml)
1 szklanka (250 ml) chudego mleka
½
miseczki (125 ml) mrożonych lub świeżych
owoców do wyboru
1 łyżka (15 ml) cukru bądź jego równowartość
w słodziku
1.
Wlej mleko do miski. Umieść ją w lodówce na 30 minut.
2.
Wyjmij miskę z lodówki. Dodaj do mleka owoce i cukier (ewentualnie
niskokaloryczny słodzik). Miksuj przez około 30 sekund. Jeśli nie masz
blendera, posługuj się ubijaczką tak długo, aż mieszanka stanie się gę‑
sta i zacznie przypominać piankę. Podawaj natychmiast.
Koktajl mleczny bardzo
łatwo przyrządzić. Jest gęsty
i tak smaczny, że nikt by się
nie domyślił, że zrobiono go
z chudego mleka, bez dodatku
lodów.
Jeśli zastosujesz większą objętość
składników z przepisu, część
dania będziesz mógł zamrozić
na później.
Na szklankę (250 ml)
Kaloryczność
79 kcal
Węglowodany
16 g
Błonnik
1 g
Białko
4 g
Tłuszcz łącznie
0 g
Tłuszcze nasycone 0 g
Cholesterol
2 mg
Sód
52 mg
Grupy
pokarmowe
Duża
porcja
Mała
porcja
Węglowodany
4½ 3½
Mięso i jego
alternatywy
6
4
Tłuszcze
1
1
Wartości
odżywcze
Duża
porcja
Mała
porcja
Węglowodany
94 g 79 g
Błonnik
13 g 12 g
Danie
Duża porcja
(730 kcal)
Mała porcja
(550 kcal)
Ryba z plasterkiem cytryny
Margaryna (do przyrządzenia ryby)
Brązowy gotowany ryż
Zielony groszek
Żółta fasolka
Mleczny koktajl owocowy
Kiwi
175 g
1 łyżeczka (5 ml)
1 miseczka (250 ml)
½
miseczki (125 ml)
1 miseczka (250 ml)
1 szklanka (250 ml)
1 średnie
125 g
1 łyżeczka (5 ml)
⅔
miseczki (150 ml)
½
miseczki (125 ml)
1 miseczka (250 ml)
1 szklanka (250 ml)
1 średnie