Previous Page  5 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 17 Next Page
Page Background

PORTRETY ROŚLIN OD A do Z

29

WYGLĄD

Tu opisuję pokrótce najważniejsze zewnętrzne ce-

chy rośliny, na przykład: jaką wysokość osiąga, jaki

kształt mają liście, kiedy pojawiają się kwiaty i jaką

mają barwę.

WYKORZYSTYWANA

CZĘŚĆ ROŚLINY

U większości ziół skubie się po prostu listki od łodygi.

Są jednak takie, z których można wykorzystać kwia-

ty, nasiona, korzeń, lub całą roślinę. Dlatego dowie-

cie się, które części rośliny wykorzystuje się najczęś-

ciej ze względu na zawartość aromatu lub najwyższe

stężenie substancji aktywnych.

SMAK?

Jak wiadomo można spierać się o odczucie smaku.

Mimo to starałam się opisać aromat i smak rośliny

– tak jak ja go odczuwam. Najlepiej jednak wypró-

bujcie sami!

JAK MOŻNA ZASTOSOWAĆ?

Teraz przechodzimy do praktyki kuchennej, ponieważ

pod tym pojęciem znajdziecie przepisy zamieszczone

w tej książce, w których dane zioło lub przyprawa

jest stosowana. Zalecam je w tak wielu przepisach,

że przy najlepszych chęciach nie mogłam zamieścić

wszystkich, jak na przykład pietruszki. W tym przy-

padku wybrałam przykładowo te potrawy, w których

pietruszka jest nadzwyczaj istotna dla dodania sma-

ku. Jeśli jakaś roślina nadaje się do szybkiego użycia

(choćby przy zaparzaniu herbaty), to również taką

informację podaję.

JAK WSPOMAGA

ODCHUDZANIE?

Wspomniałam o tym już w pierwszym rozdziale: nie

ma wielu twardych naukowych dowodów na odchu-

dzające działanie ziół. Mimo to zebrałam dla was

wszystkie ważne informacje, ponieważ wiele właści-

wości zielonych kuchennych „cudów” znanych jest od

dawna. I wiele z nich ma widoczny wpływ na prze-

mianę materii i spalanie tłuszczu.

SUGESTIE KUCHENNE

Niektóre zioła są szczególnie wrażliwe, szybko tracą

aromat albo są trudne do suszenia. Takie użyteczne

drobne informacje, które są bardzo ważne dla działa-

nia i smaku potrawy, zebrałam w tym kąciku.

UWAGA NA RAMKI

Jeśli podczas przygotowania lub stosowania danej

rośliny istnieją zalecenia do ograniczenia jej stoso-

wania (na przykład ze względu na ciążę lub niektóre

choroby) to informacje o tym znajdziecie w ramce.

NIEZBĘDNA RÓŻNORODNOŚĆ

Zioła zawierają wiele różnych substancji

czynnych, które dobrze działają na

organizm. Należy jednak uważać,

aby nie dostarczać nazbyt wiele

substancji. Dlatego przy stosowaniu ziół

w kuchni obowiązuje ta sama zasada

co przy stosowaniu ziół leczniczych:

nie należy używać tych samym ziół

codziennie dłużej niż przez 4–6 tygodni,

w przeciwnym razie mogą wystąpić

skutki uboczne. Ponadto mógłby

powstać efekt nawyku, co osłabia

pozytywne działanie. Nie stosujcie

więc zbyt długo jednego zioła, lecz

zmieniajcie je i mieszajcie z fantazją.

Przepisy od strony 105 z pewnością

ułatwią wam dbanie o różnorodność.