PORTRETY ROŚLIN OD A do Z
29
WYGLĄD
Tu opisuję pokrótce najważniejsze zewnętrzne ce-
chy rośliny, na przykład: jaką wysokość osiąga, jaki
kształt mają liście, kiedy pojawiają się kwiaty i jaką
mają barwę.
WYKORZYSTYWANA
CZĘŚĆ ROŚLINY
U większości ziół skubie się po prostu listki od łodygi.
Są jednak takie, z których można wykorzystać kwia-
ty, nasiona, korzeń, lub całą roślinę. Dlatego dowie-
cie się, które części rośliny wykorzystuje się najczęś-
ciej ze względu na zawartość aromatu lub najwyższe
stężenie substancji aktywnych.
SMAK?
Jak wiadomo można spierać się o odczucie smaku.
Mimo to starałam się opisać aromat i smak rośliny
– tak jak ja go odczuwam. Najlepiej jednak wypró-
bujcie sami!
JAK MOŻNA ZASTOSOWAĆ?
Teraz przechodzimy do praktyki kuchennej, ponieważ
pod tym pojęciem znajdziecie przepisy zamieszczone
w tej książce, w których dane zioło lub przyprawa
jest stosowana. Zalecam je w tak wielu przepisach,
że przy najlepszych chęciach nie mogłam zamieścić
wszystkich, jak na przykład pietruszki. W tym przy-
padku wybrałam przykładowo te potrawy, w których
pietruszka jest nadzwyczaj istotna dla dodania sma-
ku. Jeśli jakaś roślina nadaje się do szybkiego użycia
(choćby przy zaparzaniu herbaty), to również taką
informację podaję.
JAK WSPOMAGA
ODCHUDZANIE?
Wspomniałam o tym już w pierwszym rozdziale: nie
ma wielu twardych naukowych dowodów na odchu-
dzające działanie ziół. Mimo to zebrałam dla was
wszystkie ważne informacje, ponieważ wiele właści-
wości zielonych kuchennych „cudów” znanych jest od
dawna. I wiele z nich ma widoczny wpływ na prze-
mianę materii i spalanie tłuszczu.
SUGESTIE KUCHENNE
Niektóre zioła są szczególnie wrażliwe, szybko tracą
aromat albo są trudne do suszenia. Takie użyteczne
drobne informacje, które są bardzo ważne dla działa-
nia i smaku potrawy, zebrałam w tym kąciku.
UWAGA NA RAMKI
Jeśli podczas przygotowania lub stosowania danej
rośliny istnieją zalecenia do ograniczenia jej stoso-
wania (na przykład ze względu na ciążę lub niektóre
choroby) to informacje o tym znajdziecie w ramce.
NIEZBĘDNA RÓŻNORODNOŚĆ
Zioła zawierają wiele różnych substancji
czynnych, które dobrze działają na
organizm. Należy jednak uważać,
aby nie dostarczać nazbyt wiele
substancji. Dlatego przy stosowaniu ziół
w kuchni obowiązuje ta sama zasada
co przy stosowaniu ziół leczniczych:
nie należy używać tych samym ziół
codziennie dłużej niż przez 4–6 tygodni,
w przeciwnym razie mogą wystąpić
skutki uboczne. Ponadto mógłby
powstać efekt nawyku, co osłabia
pozytywne działanie. Nie stosujcie
więc zbyt długo jednego zioła, lecz
zmieniajcie je i mieszajcie z fantazją.
Przepisy od strony 105 z pewnością
ułatwią wam dbanie o różnorodność.