MOJA „SZCZUPŁA” KUCHNIA ZIOŁOWA
128
TARTA Z TWAROGIEM I POKRZYWAMI
•
Dla mnie jako wielkiej entuzjastki pokrzywy ta akurat roślina jest nieodzowną częścią ziół przyprawowych
w kuchni. Wszystkim, którzy zaczynają, radzę: nie bójcie się, nie będzie parzyć! Młode listki podczas
gotowania zostaną zneutralizowane. A potrawa sprawi wspaniałą niespodziankę gościom.
Dla 4 osób
(forma do pieczenia o średnicy 26 cm)
100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału,
75 g zmielonych orzechów laskowych, sól do
smaku, 3 jaja średniej wielkości, 75 g schłodzonego
masła, 200 g młodych pokrzyw, 3 szalotki,
100 g pieczarek, 1 ząbek czosnku,
1
/
2
cytryny
(najlepiej bio), 4 łodyżki oregano, 1 łyżka oliwy
z oliwek, czarny pieprz,
1
/
2
łyżeczki sproszkowanej
moringi, 250 g chudego twarogu, 1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej, 1 łyżka nasion słonecznika
Ponadto:
Tłuszcz i mąka do posmarowania formy, sucha
fasola do obciążenia ciasta.
Czas przygotowania:
60 minut
Czas pieczenia:
40 minut
Jedna porcja:
ok. 490 kcal, białko 25 g,
tłuszcze 33 g, węglowodany 22 g
1.
W celu wyrobienia ciasta, zmieszać mąkę
z orzechami i
1
/
2
łyżeczki soli. Dodać jajko i masło
pokrojone w małe kawałki i całość szybko wyrobić,
energicznie ugniatając. Uformować ciasto w kształt
kuli, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.
30 minut.
2.
W tym czasie umyć pokrzywy, osuszyć i oderwać
liście (zob. sugestię poniżej). Zagotować w garnku
dużą ilość osolonej wody (jak na makaron), do
gotującej włożyć liście pokrzywy, doprowadzić
do zagotowania, po czym przecedzić, zahartować
i pozostawić, aby liście obciekły.
3.
Umyć cebule, białe i jasnozielone pokroić
w cienkie talarki. Umyć pieczarki, obrać ze skórki
i pokroić w cienkie plasterki. Obrać czosnek i drobno
pokroić. Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem, skórkę
zetrzeć na drobnej tarce, z miąższu wycisnąć sok
(2 łyżki). Oregano umyć, osuszyć, listki oderwać
i grubo posiekać. Rozgrzać olej, udusić na średnim
ogniu cebule, grzyby i czosnek przez 2–3 minuty.
Doprawić solą, pieprzem, sproszkowaną moringą,
oregano, sokiem z cytryny i skórką z cytryny.
Odstawić z płyty kuchennej.
4.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Posmarować formę tłuszczem, posypać mąką.
Wyłożyć formę rozwałkowanym ciastem,
przy czym brzegi powinny wystawać ok. 4 cm ponad
formę. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach,
po czym położyć na nie papier do pieczenia
i posypać fasolą lub grochem. Piec przez
ok. 10 minut w piekarniku.
5.
W międzyczasie rozdzielić pozostałe jaja.
Połączyć żółtka, twaróg i mąkę ziemniaczaną,
wymieszać. Dodać grzyby i pokrzywy, doprawić solą
i pieprzem. Białko z odrobiną soli ubić na sztywno
i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Wyłożyć
masę do formy, piec w gorącym piekarniku na
środkowej pozycji przez ok. 30 minut. Na 10 minut
przed końcem pieczenia posypać wierzch potrawy
nasionami słonecznika.
SUGESTIA KUCHENNA
Przy zbieraniu pokrzywy należy zawsze
stosować gumowe rękawiczki, wtedy
roślina nie będzie w stanie nas oparzyć.