Previous Page  12 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 17 Next Page
Page Background

MOJA „SZCZUPŁA” KUCHNIA ZIOŁOWA

128

TARTA Z TWAROGIEM I POKRZYWAMI

Dla mnie jako wielkiej entuzjastki pokrzywy ta akurat roślina jest nieodzowną częścią ziół przyprawowych

w kuchni. Wszystkim, którzy zaczynają, radzę: nie bójcie się, nie będzie parzyć! Młode listki podczas

gotowania zostaną zneutralizowane. A potrawa sprawi wspaniałą niespodziankę gościom.

Dla 4 osób

(forma do pieczenia o średnicy 26 cm)

100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału,

75 g zmielonych orzechów laskowych, sól do

smaku, 3 jaja średniej wielkości, 75 g schłodzonego

masła, 200 g młodych pokrzyw, 3 szalotki,

100 g pieczarek, 1 ząbek czosnku,

1

/

2

 cytryny

(najlepiej bio), 4 łodyżki oregano, 1 łyżka oliwy

z oliwek, czarny pieprz,

1

/

2

 łyżeczki sproszkowanej

moringi, 250 g chudego twarogu, 1 łyżeczka mąki

ziemniaczanej, 1 łyżka nasion słonecznika

Ponadto:

Tłuszcz i mąka do posmarowania formy, sucha

fasola do obciążenia ciasta.

Czas przygotowania:

60 minut

Czas pieczenia:

40 minut

Jedna porcja:

ok. 490 kcal, białko 25 g,

tłuszcze 33 g, węglowodany 22 g 

1.

W celu wyrobienia ciasta, zmieszać mąkę

z orzechami i 

1

/

2

 łyżeczki soli. Dodać jajko i masło

pokrojone w małe kawałki i całość szybko wyrobić,

energicznie ugniatając. Uformować ciasto w kształt

kuli, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.

30 minut.

2.

W tym czasie umyć pokrzywy, osuszyć i oderwać

liście (zob. sugestię poniżej). Zagotować w garnku

dużą ilość osolonej wody (jak na makaron), do

gotującej włożyć liście pokrzywy, doprowadzić

do zagotowania, po czym przecedzić, zahartować

i pozostawić, aby liście obciekły.

3.

Umyć cebule, białe i jasnozielone pokroić

w cienkie talarki. Umyć pieczarki, obrać ze skórki

i pokroić w cienkie plasterki. Obrać czosnek i drobno

pokroić. Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem, skórkę

zetrzeć na drobnej tarce, z miąższu wycisnąć sok

(2 łyżki). Oregano umyć, osuszyć, listki oderwać

i grubo posiekać. Rozgrzać olej, udusić na średnim

ogniu cebule, grzyby i czosnek przez 2–3 minuty.

Doprawić solą, pieprzem, sproszkowaną moringą,

oregano, sokiem z cytryny i skórką z cytryny.

Odstawić z płyty kuchennej.

4.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

Posmarować formę tłuszczem, posypać mąką.

Wyłożyć formę rozwałkowanym ciastem,

przy czym brzegi powinny wystawać ok. 4 cm ponad

formę. Ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach,

po czym położyć na nie papier do pieczenia

i posypać fasolą lub grochem. Piec przez

ok. 10 minut w piekarniku.

5.

W międzyczasie rozdzielić pozostałe jaja.

Połączyć żółtka, twaróg i mąkę ziemniaczaną,

wymieszać. Dodać grzyby i pokrzywy, doprawić solą

i pieprzem. Białko z odrobiną soli ubić na sztywno

i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Wyłożyć

masę do formy, piec w gorącym piekarniku na

środkowej pozycji przez ok. 30 minut. Na 10 minut

przed końcem pieczenia posypać wierzch potrawy

nasionami słonecznika.

SUGESTIA KUCHENNA

Przy zbieraniu pokrzywy należy zawsze

stosować gumowe rękawiczki, wtedy

roślina nie będzie w stanie nas oparzyć.