Previous Page  8 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 17 Next Page
Page Background

NAJWAŻNIEJSZE ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE

48

IMBIR

Zingiber officinale

WYSTĘPOWANIE

Pochodzi pierwotnie prawdopodobnie z tropikalnej

strefy Azji Południowo-Wschodniej, obecnie upra-

wiany w Chinach, Indiach, na Jamajce i w Afryce

Zachodniej.

WYGLĄD

Imbir jest byliną wieloletnią, która może osiągać wy-

sokość do 1 m i posiada rozgałęziony system korze-

niowy w postaci kłączy. Długie, wąskie liście mogą

osiągać długość do 20 cm. W lecie tworzą się kwiaty

w kolorach od żółtego do zielonego.

WYKORZYSTYWANE CZĘŚCI ROŚLINY

Korzenie.

SMAK

Smak imbiru jest przyjemny, owocowo-pikantny.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Egzotyczna sałatka owocowa z jogurtem i imbirem

(s. 112), zupa marchwiowo-imbirowa z dodatkiem

moringi (s. 119), stek z dodatkiem imbiru w perga-

minie (s. 132), pikantna zupa na zimno z kefirem

(s. 147), kulki tatara z imbirem z sałatką z buraków

(s. 161), klafuti z rabarbarem i dodatkiem przypraw

(s. 169), koktajl jabłkowo-szczawiowy (s. 182), na-

pój imbirowy (s. 185).

WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA

Imbir jest pomocny przy odchudzaniu, ponieważ po-

budza wydzielanie soków żołądkowych i enzymów

trawiennych, a tym samym przyspiesza przemianę

materii. Jednocześnie działa rozkurczowo i zapo-

biega wzdęciom. Jego szczególną właściwością jest

również to, że nawet długie stosowanie nie powoduje

żadnych skutków ubocznych (wyjątek zob. ramka).

Ponadto wykazuje szereg innych pozytywnych właś-

ciwości: wzmacnia system odpornościowy, rozrzedza

krew i śluz, ogrzewa, pomaga w stanach nudności,

działa przeciwzapalnie i z tego powodu stosowany

jest w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych i zwy-

rodnieniowych.

OSTROŻNIE!

W czasie ciąży należy stosować

imbir z dużym umiarem, ponieważ

zbyt duża dawka może wywołać

skurcze porodowe. Jeśli cierpicie

na kamienie żółciowe lub bierzecie leki

wzmacniające krzepliwość krwi, przed

użyciem imbiru należy skonsultować się

z lekarzem.