NAJWAŻNIEJSZE ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE
48
IMBIR
•
Zingiber officinale
WYSTĘPOWANIE
Pochodzi pierwotnie prawdopodobnie z tropikalnej
strefy Azji Południowo-Wschodniej, obecnie upra-
wiany w Chinach, Indiach, na Jamajce i w Afryce
Zachodniej.
WYGLĄD
Imbir jest byliną wieloletnią, która może osiągać wy-
sokość do 1 m i posiada rozgałęziony system korze-
niowy w postaci kłączy. Długie, wąskie liście mogą
osiągać długość do 20 cm. W lecie tworzą się kwiaty
w kolorach od żółtego do zielonego.
WYKORZYSTYWANE CZĘŚCI ROŚLINY
Korzenie.
SMAK
Smak imbiru jest przyjemny, owocowo-pikantny.
PRZYKŁADY UŻYCIA
Egzotyczna sałatka owocowa z jogurtem i imbirem
(s. 112), zupa marchwiowo-imbirowa z dodatkiem
moringi (s. 119), stek z dodatkiem imbiru w perga-
minie (s. 132), pikantna zupa na zimno z kefirem
(s. 147), kulki tatara z imbirem z sałatką z buraków
(s. 161), klafuti z rabarbarem i dodatkiem przypraw
(s. 169), koktajl jabłkowo-szczawiowy (s. 182), na-
pój imbirowy (s. 185).
WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA
Imbir jest pomocny przy odchudzaniu, ponieważ po-
budza wydzielanie soków żołądkowych i enzymów
trawiennych, a tym samym przyspiesza przemianę
materii. Jednocześnie działa rozkurczowo i zapo-
biega wzdęciom. Jego szczególną właściwością jest
również to, że nawet długie stosowanie nie powoduje
żadnych skutków ubocznych (wyjątek zob. ramka).
Ponadto wykazuje szereg innych pozytywnych właś-
ciwości: wzmacnia system odpornościowy, rozrzedza
krew i śluz, ogrzewa, pomaga w stanach nudności,
działa przeciwzapalnie i z tego powodu stosowany
jest w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych i zwy-
rodnieniowych.
OSTROŻNIE!
W czasie ciąży należy stosować
imbir z dużym umiarem, ponieważ
zbyt duża dawka może wywołać
skurcze porodowe. Jeśli cierpicie
na kamienie żółciowe lub bierzecie leki
wzmacniające krzepliwość krwi, przed
użyciem imbiru należy skonsultować się
z lekarzem.