NAJWAŻNIEJSZE ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE
46
ESTRAGON
•
Artemisia dracunculus
WYSTĘPOWANIE
Do dzisiaj nie wiadomo dokładnie, jakie jest pocho-
dzenie tej rośliny. Przypuszcza się, że estragon po-
chodzi z Syberii lub Półwyspu Arabskiego. W stanie
dzikim rośnie przede wszystkim w Europie Południo-
wej i w Azji.
WYGLĄD
Roślina wieloletnia, która może osiągać wysokość
do 120 cm, ma wiele cienkich rozkrzewionych łody-
żek z wąskimi, podłużnymi listkami. Małe, zielona-
we, kuleczkowate kwiaty pojawiają się od maja do
września.
Rozróżnia się estragon rosyjski i francuski. Ten
pierwszy zawiera mniej olejków eterycznych i dlate-
go jest mniej aromatyczny, ale zimuje w temperatu-
rach do –10°C. Ten drugi jest bardzo aromatyczny,
ale nieodporny na mrozy.
WYKORZYSTYWANA CZĘŚĆ ROŚLINY
Łodygi i liście, przy czym należałoby poczekać do
kwitnienia, ponieważ aromat jest wówczas najbar-
dziej intensywny.
SMAK
Estragon zawiera podobne olejki eteryczne jak koper
włoski i anyż. Dlatego jego smak przypomina smak
tamtych ziół.
PRZYKŁADY UŻYCIA
Jajecznica na szynce z dodatkiem ziół (s. 115), zupa
z majowych ziół z dodatkiem stokrotek (s. 118),
ziemniaki w mundurkach z twarożkiem i wiosennymi
ziołami (s. 122), duszone medaliony cielęce w wa-
rzywach i ziołach (s. 133), pieczony filet z łososia
z estragonem (s. 140), szparagi z jajkiem i sosem
winegret z estragonem (s. 152), kolorowe warzywa
z dodatkiem dipu ziołowego z pastą tahini (s. 171),
nadziewana minipapryka (s. 174), herbata mrożona
z grejpfrutem i moringą (s. 184).
WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA
Estragon zawiera substancje gorzkie, które pobu-
dzają produkcję żółci i w ten sposób wspomagają
proces trawienia. Ponadto przypisuje się estrago-
nowi pobudzanie przemiany materii i pracy nerek
i tym samym także wspomaganie wydalania nie-
strawionych resztek. Roślina ta jest ponadto boga-
ta w witaminę C, potas i fitosterole, które działają
tonizująco na cykl menstruacyjny i łagodzą dolegli-
wości menopauzy.
OSTROŻNIE!
Wcześniejsze badania na zwierzętach
wykazały, że estragol zawarty
w estragonie w dużych dawkach może
mieć działanie rakotwórcze. Dlatego
obecnie estragon jest używany jako
przyprawa kuchenna, ale już nie jako
zioło lecznicze. Nowsze badania nie
potwierdziły rakotwórczego działania
tej rośliny, ale kobietom w ciąży oraz
matkom karmiącym nie zaleca się
używania estragonu.