Previous Page  6 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 17 Next Page
Page Background

NAJWAŻNIEJSZE ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE

46

ESTRAGON

Artemisia dracunculus

WYSTĘPOWANIE

Do dzisiaj nie wiadomo dokładnie, jakie jest pocho-

dzenie tej rośliny. Przypuszcza się, że estragon po-

chodzi z Syberii lub Półwyspu Arabskiego. W stanie

dzikim rośnie przede wszystkim w Europie Południo-

wej i w Azji.

WYGLĄD

Roślina wieloletnia, która może osiągać wysokość

do 120 cm, ma wiele cienkich rozkrzewionych łody-

żek z wąskimi, podłużnymi listkami. Małe, zielona-

we, kuleczkowate kwiaty pojawiają się od maja do

września.

Rozróżnia się estragon rosyjski i francuski. Ten

pierwszy zawiera mniej olejków eterycznych i dlate-

go jest mniej aromatyczny, ale zimuje w temperatu-

rach do –10°C. Ten drugi jest bardzo aromatyczny,

ale nieodporny na mrozy.

WYKORZYSTYWANA CZĘŚĆ ROŚLINY

Łodygi i liście, przy czym należałoby poczekać do

kwitnienia, ponieważ aromat jest wówczas najbar-

dziej intensywny.

SMAK

Estragon zawiera podobne olejki eteryczne jak koper

włoski i anyż. Dlatego jego smak przypomina smak

tamtych ziół.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Jajecznica na szynce z dodatkiem ziół (s. 115), zupa

z majowych ziół z dodatkiem stokrotek (s. 118),

ziemniaki w mundurkach z twarożkiem i wiosennymi

ziołami (s. 122), duszone medaliony cielęce w wa-

rzywach i ziołach (s. 133), pieczony filet z łososia

z estragonem (s. 140), szparagi z jajkiem i sosem

winegret z estragonem (s. 152), kolorowe warzywa

z dodatkiem dipu ziołowego z pastą tahini (s. 171),

nadziewana minipapryka (s. 174), herbata mrożona

z grejpfrutem i moringą (s. 184).

WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA

Estragon zawiera substancje gorzkie, które pobu-

dzają produkcję żółci i w ten sposób wspomagają

proces trawienia. Ponadto przypisuje się estrago-

nowi pobudzanie przemiany materii i pracy nerek

i tym samym także wspomaganie wydalania nie-

strawionych resztek. Roślina ta jest ponadto boga-

ta w witaminę C, potas i fitosterole, które działają

tonizująco na cykl menstruacyjny i łagodzą dolegli-

wości menopauzy.

OSTROŻNIE!

Wcześniejsze badania na zwierzętach

wykazały, że estragol zawarty

w estragonie w dużych dawkach może

mieć działanie rakotwórcze. Dlatego

obecnie estragon jest używany jako

przyprawa kuchenna, ale już nie jako

zioło lecznicze. Nowsze badania nie

potwierdziły rakotwórczego działania

tej rośliny, ale kobietom w ciąży oraz

matkom karmiącym nie zaleca się

używania estragonu.