Previous Page  10 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 17 Next Page
Page Background

NAJWAŻNIEJSZE ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE

84

PRZYKŁADY UŻYCIA

Zupa miso z ziołami ogrodowymi (s. 117), zupa

z majowych ziół z dodatkiem stokrotek (s. 118),

wiosenne warzywa z zielonym sosem (s. 120), ga-

zpacho z rukwi wodnej (s. 146), sałatka z ziołami,

tymiankiem i serem kozim (s. 150), kulki tatara

z imbirem z sałatką z buraków (s. 161), ziołowe

krewetki (s. 175).

WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA

Rukiew wodna działa odtruwająco i pomaga wy-

dalić z organizmu niestrawione resztki. Wspaniale

oczyszcza skórę. Jej wygląd się poprawia, zmniejsza

się tendencja do tworzenia zmarszczek. Dodatkowo

rukiew zawiera dużo witaminy C i jest stosowana

jako roślinny antybiotyk. Jeśli jednak chcecie mieć

korzyść z tej rośliny, to należy ją stosować w stanie

surowym. Wysuszona traci swoje właściwości.

WYSTĘPOWANIE

Pierwotnie w Europie, Afryce Północnej i Azji, obec-

nie rozpowszechniona na całym świecie. Rukiew wod-

na rośnie wszędzie tam, gdzie są cieki wodne wol-

no płynące, przy źródłach, strumieniach, potokach.

Według potocznej opinii występowanie tego zioła jest

gwarancją przydatności wody do picia.

WYGLĄD

Roślina wieloletnia, osiąga wysokość do 70 cm,

z rozgałęzionymi łodygami, jej liście są ciemnozie-

lone, mięsiste, z wierzchu błyszczące. Od czerwca do

września tworzą się małe, białe kwiaty.

WYKORZYSTYWANA CZĘŚĆ ROŚLINY

Liście.

SMAK

Rukiew wodna ma smak lekko gorzki, kwaskowaty

i pikantny z powodu zawartych w niej olejków musz-

tardowych.

RUKIEW WODNA

Nasturtium officinale