NAJWAŻNIEJSZE ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE
84
PRZYKŁADY UŻYCIA
Zupa miso z ziołami ogrodowymi (s. 117), zupa
z majowych ziół z dodatkiem stokrotek (s. 118),
wiosenne warzywa z zielonym sosem (s. 120), ga-
zpacho z rukwi wodnej (s. 146), sałatka z ziołami,
tymiankiem i serem kozim (s. 150), kulki tatara
z imbirem z sałatką z buraków (s. 161), ziołowe
krewetki (s. 175).
WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA
Rukiew wodna działa odtruwająco i pomaga wy-
dalić z organizmu niestrawione resztki. Wspaniale
oczyszcza skórę. Jej wygląd się poprawia, zmniejsza
się tendencja do tworzenia zmarszczek. Dodatkowo
rukiew zawiera dużo witaminy C i jest stosowana
jako roślinny antybiotyk. Jeśli jednak chcecie mieć
korzyść z tej rośliny, to należy ją stosować w stanie
surowym. Wysuszona traci swoje właściwości.
WYSTĘPOWANIE
Pierwotnie w Europie, Afryce Północnej i Azji, obec-
nie rozpowszechniona na całym świecie. Rukiew wod-
na rośnie wszędzie tam, gdzie są cieki wodne wol-
no płynące, przy źródłach, strumieniach, potokach.
Według potocznej opinii występowanie tego zioła jest
gwarancją przydatności wody do picia.
WYGLĄD
Roślina wieloletnia, osiąga wysokość do 70 cm,
z rozgałęzionymi łodygami, jej liście są ciemnozie-
lone, mięsiste, z wierzchu błyszczące. Od czerwca do
września tworzą się małe, białe kwiaty.
WYKORZYSTYWANA CZĘŚĆ ROŚLINY
Liście.
SMAK
Rukiew wodna ma smak lekko gorzki, kwaskowaty
i pikantny z powodu zawartych w niej olejków musz-
tardowych.
RUKIEW WODNA
•
Nasturtium officinale