Previous Page  11 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 17 Next Page
Page Background

STOKROTKA

Bellis perennis

WYSTĘPOWANIE

Występuje powszechnie w Europie Środkowej i Pół-

nocnej, na łąkach i łęgach oraz na trawnikach.

WYGLĄD

Roślina wieloletnia, liście wyrastają z rozety i mają

kształt jajowaty, są lekko owłosione, z rozety tej wy-

rasta krótka, prosta łodyga, zakończona kwiatem,

w kształcie koszyczka z żółtych rurkowatych kwia-

tów, na końcach których wyrastają rzędem białe

płatki w kształcie języczków. Kwiaty pojawiają się

w łagodnych temperaturach już od marca i kwitną aż

do listopada. Główne kwitnienie i czas zbiorów przy-

pada jednak na kwiecień i maj.

WYKORZYSTYWANA CZĘŚĆ ROŚLINY

Główki kwiatów i części zielone.

SMAK

Z początkiem wiosny – delikatny i lekki; latem –

gorzki i pikantny.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Müsli z jagodami z dodatkiem mięty (s. 113), zupa

z majowych ziół z dodatkiem stokrotek (s. 118), sa-

łatka ze stokrotek z kluseczkami z sera i pokrzywy)

(s. 151), taboule z dzikimi ziołami (s. 158).

Pączki stokrotek można zakonserwować w occie, po-

dobnie jak kapary: zagotować ocet z łyżeczką soli,

wrzucić pączki i krótko zagotować, napełnić słoiki

i gorące zamknąć.

WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA

Dzięki zawartości substancji gorzkich stokrotki po-

budzają funkcję wątroby i wspomagają odtruwa-

nie i oczyszczanie organizmu. Oczyszczają krew, są

źródłem witaminy C i działają odwadniająco, dlatego

wcześniej stosowano je w leczeniu chorób reumatycz-

nych i RZS. Herbata ze stokrotek ma właściwości

wykrztuśne. Wspomaga również usuwanie niestrawio-

nych resztek z organizmu. Wystarczy zalać dwie gar-

ście świeżych kwiatów 250 ml wrzącej wody i pozosta-

wić na 10 minut pod nakryciem. Następnie przecedzić.

PORTRETY ROŚLIN OD A do Z

85