STOKROTKA
•
Bellis perennis
WYSTĘPOWANIE
Występuje powszechnie w Europie Środkowej i Pół-
nocnej, na łąkach i łęgach oraz na trawnikach.
WYGLĄD
Roślina wieloletnia, liście wyrastają z rozety i mają
kształt jajowaty, są lekko owłosione, z rozety tej wy-
rasta krótka, prosta łodyga, zakończona kwiatem,
w kształcie koszyczka z żółtych rurkowatych kwia-
tów, na końcach których wyrastają rzędem białe
płatki w kształcie języczków. Kwiaty pojawiają się
w łagodnych temperaturach już od marca i kwitną aż
do listopada. Główne kwitnienie i czas zbiorów przy-
pada jednak na kwiecień i maj.
WYKORZYSTYWANA CZĘŚĆ ROŚLINY
Główki kwiatów i części zielone.
SMAK
Z początkiem wiosny – delikatny i lekki; latem –
gorzki i pikantny.
PRZYKŁADY UŻYCIA
Müsli z jagodami z dodatkiem mięty (s. 113), zupa
z majowych ziół z dodatkiem stokrotek (s. 118), sa-
łatka ze stokrotek z kluseczkami z sera i pokrzywy)
(s. 151), taboule z dzikimi ziołami (s. 158).
Pączki stokrotek można zakonserwować w occie, po-
dobnie jak kapary: zagotować ocet z łyżeczką soli,
wrzucić pączki i krótko zagotować, napełnić słoiki
i gorące zamknąć.
WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA
Dzięki zawartości substancji gorzkich stokrotki po-
budzają funkcję wątroby i wspomagają odtruwa-
nie i oczyszczanie organizmu. Oczyszczają krew, są
źródłem witaminy C i działają odwadniająco, dlatego
wcześniej stosowano je w leczeniu chorób reumatycz-
nych i RZS. Herbata ze stokrotek ma właściwości
wykrztuśne. Wspomaga również usuwanie niestrawio-
nych resztek z organizmu. Wystarczy zalać dwie gar-
ście świeżych kwiatów 250 ml wrzącej wody i pozosta-
wić na 10 minut pod nakryciem. Następnie przecedzić.
PORTRETY ROŚLIN OD A do Z
85