POTRAWY ZIMNE
151
SAŁATKA ZE STOKROTEK
Z KLUSECZKAMI Z SERA I POKRZYWY
•
Zielone światło dla zielonych dzikich roślin:
pokrzywy i stokrotek nie da się kupić na targu,
ale łatwo je znaleźć na każdej łące.
Dla 2 osób
50 g młodych, świeżych pokrzyw, sól,
80 g świeżego owczego sera, 150 g chudego
twarogu,
1
/
2
łyżeczki roślinnego środka wiążącego
(np. mąki ziemniaczanej), czary pieprz,
1 mały ząbek czosnku, 100 g młodych krzaczków
stokrotek z pączkami, 100 g pomidorków
cherry, 4 łyżki soku pomarańczowego,
1
/
2
łyżeczki płynnego miodu, 1 łyżka oleju
orzechowego, 1 szalotka, 1 łyżka orzechów
laskowych
Czas przygotowania:
30 minut
Jedna porcja:
ok. 320 kcal, białko 18 g,
tłuszcze 22 g, węglowodany 12 g
1.
Pokrzywy umyć i osuszyć, oderwać listki (założyć
gumowe rękawice!) i zagotować krótko w osolonej
wodzie. Odcedzić, zahartować i dokładnie odsączyć
z wody na sicie. Listki jeszcze raz wycisnąć z wody
i drobno posiekać.
2.
Owczy ser rozgnieść na drobne cząstki. Zmieszać
z twarożkiem, posiekanymi pokrzywami, mąką
ziemniaczaną, solą i pieprzem. Obrać czosnek
i wycisnąć przez praskę. Całą masę pozostawić
w chłodnym miejscu.
3.
Krzaczki stokrotek starannie wymyć pod zimną
wodą, odsączyć, odciąć korzenie, oczyścić listki,
jeśli trzeba. Nie rozdzielać rośliny. Umyć pomidorki
cherry, osuszyć, pokroić na połówki.
4.
Aby przygotować sos należy wymieszać sok
pomarańczowy, miód, sól i pieprz, następnie dodać
olej orzechowy. Obrać szalotkę, pokroić w drobną
kostkę i wymieszać z podstawą sosu. Wymieszać
stokrotki i pomidorki z sosem Vnagreitte i szalotką.
Wyłożyć sałatkę na dwa talerze. Za pomocą małej
łyżeczki formować z masy serowej „kluseczki”
na sałacie na każdym talerzu. Posiekać orzechy
i posypać nimi wierzch potrawy.