Previous Page  17 / 17
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 17
Page Background

POTRAWY ZIMNE

151

SAŁATKA ZE STOKROTEK

Z KLUSECZKAMI Z SERA I POKRZYWY

Zielone światło dla zielonych dzikich roślin:

pokrzywy i stokrotek nie da się kupić na targu,

ale łatwo je znaleźć na każdej łące.

Dla 2 osób

50 g młodych, świeżych pokrzyw, sól,

80 g świeżego owczego sera, 150 g chudego

twarogu,

1

/

2

 łyżeczki roślinnego środka wiążącego

(np. mąki ziemniaczanej), czary pieprz,

1 mały ząbek czosnku, 100 g młodych krzaczków

stokrotek z pączkami, 100 g pomidorków

cherry, 4 łyżki soku pomarańczowego,

1

/

2

 łyżeczki płynnego miodu, 1 łyżka oleju

orzechowego, 1 szalotka, 1 łyżka orzechów

laskowych

Czas przygotowania:

30 minut

Jedna porcja:

ok. 320 kcal, białko 18 g,

tłuszcze 22 g, węglowodany 12 g

1.

Pokrzywy umyć i osuszyć, oderwać listki (założyć

gumowe rękawice!) i zagotować krótko w osolonej

wodzie. Odcedzić, zahartować i dokładnie odsączyć

z wody na sicie. Listki jeszcze raz wycisnąć z wody

i drobno posiekać.

2.

Owczy ser rozgnieść na drobne cząstki. Zmieszać

z twarożkiem, posiekanymi pokrzywami, mąką

ziemniaczaną, solą i pieprzem. Obrać czosnek

i wycisnąć przez praskę. Całą masę pozostawić

w chłodnym miejscu.

3.

Krzaczki stokrotek starannie wymyć pod zimną

wodą, odsączyć, odciąć korzenie, oczyścić listki,

jeśli trzeba. Nie rozdzielać rośliny. Umyć pomidorki

cherry, osuszyć, pokroić na połówki.

4.

Aby przygotować sos należy wymieszać sok

pomarańczowy, miód, sól i pieprz, następnie dodać

olej orzechowy. Obrać szalotkę, pokroić w drobną

kostkę i wymieszać z podstawą sosu. Wymieszać

stokrotki i pomidorki z sosem Vnagreitte i szalotką.

Wyłożyć sałatkę na dwa talerze. Za pomocą małej

łyżeczki formować z masy serowej „kluseczki”

na sałacie na każdym talerzu. Posiekać orzechy

i posypać nimi wierzch potrawy.