Previous Page  8 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 17 Next Page
Page Background

8

W języku potocznym często mylimy pojęcia

„rośliny lecznicze”

i

„zioła”

pojęcia, które z naukowego punktu widzenia wskazują na dwie

różne jednostki. Ziele wykorzystywane jest w laboratoriach farma-

ceutycznych do wytwarzania produktów leczniczych, w których nie

ma czynnika aktywnego. Najbardziej powszechne wykorzystanie ziół

ma miejsce w procesie wytwarzania korektorów smaku. Wiele leków

w swej oryginalnej wersji ma nieprzyjemny smak, który jest polepszany

poprzez dodanie substancji roślinnych. Ten sam gatunek rośliny, w zależ-

ności od zastosowania, może być zarówno uznany za roślinę leczniczą,

jak i ziele. Jeśli zatem roślina używana jest jako korektor smaku, będzie

uznawana za ziele, natomiast w przypadku gdy zastosowany będzie rów-

nież jej składnik aktywny, wówczas będzie rośliną leczniczą. W celu przy-

gotowania fitoterapeutycznego środka zaradczego nie używa się całej

rośliny, lecz jej poszczególnych części, z których każda zawiera okre-

ślone czynniki aktywne pozyskiwane na wiele różnych sposobów (goto-

wanie, destylacja, maceracja z alkoholem, proszkowanie).

Produkty fitoterapeutyczne są łatwo dostępne zarówno w aptekach, jak

i supermarketach (jednak wciąż dość kosztowne), są też szybko przy-

swajane przez organizm i mogą być stosowane przez każdego.

Pędy twe

– granatów gaj

z owocem wybornym,

kwiaty henny i nardu,

nard i szafran,

wonna trzcina i cynamon,

i wszelkie drzewa żywiczne,

mirra i aloes,

i wszystkie najprzedniejsze

balsamy.

Pieśń nad Pieśniami