8
W języku potocznym często mylimy pojęcia
„rośliny lecznicze”
i
„zioła”
–
pojęcia, które z naukowego punktu widzenia wskazują na dwie
różne jednostki. Ziele wykorzystywane jest w laboratoriach farma-
ceutycznych do wytwarzania produktów leczniczych, w których nie
ma czynnika aktywnego. Najbardziej powszechne wykorzystanie ziół
ma miejsce w procesie wytwarzania korektorów smaku. Wiele leków
w swej oryginalnej wersji ma nieprzyjemny smak, który jest polepszany
poprzez dodanie substancji roślinnych. Ten sam gatunek rośliny, w zależ-
ności od zastosowania, może być zarówno uznany za roślinę leczniczą,
jak i ziele. Jeśli zatem roślina używana jest jako korektor smaku, będzie
uznawana za ziele, natomiast w przypadku gdy zastosowany będzie rów-
nież jej składnik aktywny, wówczas będzie rośliną leczniczą. W celu przy-
gotowania fitoterapeutycznego środka zaradczego nie używa się całej
rośliny, lecz jej poszczególnych części, z których każda zawiera okre-
ślone czynniki aktywne pozyskiwane na wiele różnych sposobów (goto-
wanie, destylacja, maceracja z alkoholem, proszkowanie).
Produkty fitoterapeutyczne są łatwo dostępne zarówno w aptekach, jak
i supermarketach (jednak wciąż dość kosztowne), są też szybko przy-
swajane przez organizm i mogą być stosowane przez każdego.
Pędy twe
– granatów gaj
z owocem wybornym,
kwiaty henny i nardu,
nard i szafran,
wonna trzcina i cynamon,
i wszelkie drzewa żywiczne,
mirra i aloes,
i wszystkie najprzedniejsze
balsamy.
Pieśń nad Pieśniami