Previous Page  9 / 17 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 17 Next Page
Page Background

9

aloes

w historii

S

łowo

„aloes”

(którego etymologia pochodzi od rdzenia greckiego

słowa àls, alòs przyszło do nas z języka arabskiego

alloeh

, rzeczow-

nika którym narody arabskie nazywają roślinę. Pierwotnie termin ten

oznaczał

„gorzki i błyszczący”

lub

„przeźroczysty”

, ponieważ smak

aloesu jest gorzki, a po usunięciu jego skórki wydostaje się żel, który

wygląda niczym przeźroczysty blok lodowy.

Na całym świecie roślina ta znana jest jako

aloè

z wariantami

aloes

lub

aloe

. W języku portugalskim aloes nosi nazwę

babosa

, ponieważ jego

liście, grube i żłobkowane, po ich odkrojeniu ostrym nożem, wydzie-

lają płynną, kleistą substancję, podobną do śliny („ślina” w języku portu-

galskim to

baba

), która wypływa z paszczy wołu podczas przeżuwania

kukurydzy albo korzenia manioku.

W krajach hiszpańskojęzycznych roślina ta znana jest jako

savila

, z jej

niezliczonymi wariantami.

W języku hebrajskim

nazywana jest

halal

, a w Chinach

alo hei

.