9
aloes
w historii
S
łowo
„aloes”
(którego etymologia pochodzi od rdzenia greckiego
słowa àls, alòs przyszło do nas z języka arabskiego
alloeh
, rzeczow-
nika którym narody arabskie nazywają roślinę. Pierwotnie termin ten
oznaczał
„gorzki i błyszczący”
lub
„przeźroczysty”
, ponieważ smak
aloesu jest gorzki, a po usunięciu jego skórki wydostaje się żel, który
wygląda niczym przeźroczysty blok lodowy.
Na całym świecie roślina ta znana jest jako
aloè
z wariantami
aloes
lub
aloe
. W języku portugalskim aloes nosi nazwę
babosa
, ponieważ jego
liście, grube i żłobkowane, po ich odkrojeniu ostrym nożem, wydzie-
lają płynną, kleistą substancję, podobną do śliny („ślina” w języku portu-
galskim to
baba
), która wypływa z paszczy wołu podczas przeżuwania
kukurydzy albo korzenia manioku.
W krajach hiszpańskojęzycznych roślina ta znana jest jako
savila
, z jej
niezliczonymi wariantami.
W języku hebrajskim
nazywana jest
halal
, a w Chinach
alo hei
.