46
Dieta przeciwdziałająca chorobom sta-
wów nie jest dietą odchudzającą w ści-
słym znaczeniu tego słowa. Jest ułożo-
na w taki sposób, żeby łatwo i samo-
dzielnie chorzy mogli rozpocząć lecze-
nie stawów właśnie poprzez jedzenie.
Jednak przestrzeganie zaproponowanej
diety skutkuje również spadkiemwagi,
co dla wielu jest ważnym bonusem,
i wtedy dieta spełnia podwójną funk-
cję. Nie uważajmy zaproponowanej
diety za wyrzeczenie i poświęcenie.
Wprost przeciwnie, stosujmy ją z po-
zytywnymprzekonaniem, że spożywa-
nie pokarmów wybranych specjalnie
dla osób z chorobami stawów poskut-
kuje lawiną korzyści zdrowotnych.
Będzie to złagodzenie bólów, poprawa
funkcjonowania stawów, lepszy sen
i nastrój. Poza tymkiedy już zaczniemy
widzieć pozytywne skutki diety,
wzmocni się nasze poczucie wartości.
Stosując dietę, zmienimy nawyki ży-
wieniowe, zmieni się nasz smak i za-
czniemy lubić zaproponowane pokar-
my dobre dla stawów, czyli dla nas.
Dieta składa się ze składników roślin-
nych i można powiedzieć, że jest we-
geteriańska, prawie wegańska, co tym
przyjemniejsze, że można wykorzystać
kolory natury (owoców i jarzyn), kie-
rując się swoim zmysłem estetycznym.
Proponuję tu cztery możliwości,
z których każda bazuje na innym ko-
lorze. Kolor możemy dowolnie wybrać
w zależności od gustu, nastroju i chwi-
li, z tym że dotyczy to drugiego etapu
diety, kiedy już możemy jeść dowolne
zalecane pokarmy. Oto propozycje ko-
lorowych jadłospisów:
Kolorowy
jadłospis