32
Wumiarkowanych ilościach, czyli jeden kieliszek do
kolacji, wino czerwone wyprodukowane z winogron
bio i niezawierające siarczanów, jest na pewno do-
brym składnikiem diety przeciwdziałającej choro-
bom stawów, przede wszystkim ze względu na wy-
soką zawartość substancji przeciwutleniających, ta-
kich jak flawonoidy, oraz resweratrolu, a jest to po-
lifenol o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutle-
niającym oraz skutecznie spowalniający proces sta-
rzenia.
Do codziennej diety trzeba włączyć suplementy po-
karmowe, co jest wyjątkowo ważne na początku
diety przeciwdziałającej chorobom stawów ze wzglę-
du na ich działanie przeciwutleniajace i detoksyku-
jące. Poza tym suplementy dostarczają dużych ilości
substancji przeciwutleniających, co pozwala „wyła-
pać” więcej wolnych rodników. Chodzi zwłaszcza
o wolne rodniki zawierające tlen w postaci ponad-
tlenku i nadtlenku wodoru. Również wolne rodniki
tlenowe (powstałe jako uboczny produkt metaboli-
zmu), które mają potencjał negatywny, zostają
„schwytane” i zneutralizowane dzięki normalnym
mechanizmom obronnym organizmu z pomocą
owych suplementów specyficznych. Wiele roślin,
ziół i korzeni posiada właściwości przeciwzapalne
i przeciwdziała chorobom stawów. Niektóre ekstrak-
ty skutecznie zwalczają stany zapalne w przypadku
zapalenia stawów oraz artretyzmu. Według mnie
suplementy oraz ekstrakty naturalne wysokiej jako-
ści w odpowiednich dawkach i łączone w adekwat-
ny sposób mogą być ważną alternatywą dla klasycz-
nych leków farmakologicznych.
Czerwone
wino
Suplementy
Napoje i suplementy
przeciwdziałajace chorobom stawów