Previous Page  17 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 30 Next Page
Page Background

32

Wumiarkowanych ilościach, czyli jeden kieliszek do

kolacji, wino czerwone wyprodukowane z winogron

bio i niezawierające siarczanów, jest na pewno do-

brym składnikiem diety przeciwdziałającej choro-

bom stawów, przede wszystkim ze względu na wy-

soką zawartość substancji przeciwutleniających, ta-

kich jak flawonoidy, oraz resweratrolu, a jest to po-

lifenol o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutle-

niającym oraz skutecznie spowalniający proces sta-

rzenia.

Do codziennej diety trzeba włączyć suplementy po-

karmowe, co jest wyjątkowo ważne na początku

diety przeciwdziałającej chorobom stawów ze wzglę-

du na ich działanie przeciwutleniajace i detoksyku-

jące. Poza tym suplementy dostarczają dużych ilości

substancji przeciwutleniających, co pozwala „wyła-

pać” więcej wolnych rodników. Chodzi zwłaszcza

o wolne rodniki zawierające tlen w postaci ponad-

tlenku i nadtlenku wodoru. Również wolne rodniki

tlenowe (powstałe jako uboczny produkt metaboli-

zmu), które mają potencjał negatywny, zostają

„schwytane” i zneutralizowane dzięki normalnym

mechanizmom obronnym organizmu z pomocą

owych suplementów specyficznych. Wiele roślin,

ziół i korzeni posiada właściwości przeciwzapalne

i przeciwdziała chorobom stawów. Niektóre ekstrak-

ty skutecznie zwalczają stany zapalne w przypadku

zapalenia stawów oraz artretyzmu. Według mnie

suplementy oraz ekstrakty naturalne wysokiej jako-

ści w odpowiednich dawkach i łączone w adekwat-

ny sposób mogą być ważną alternatywą dla klasycz-

nych leków farmakologicznych.

Czerwone

wino

Suplementy

Napoje i suplementy

przeciwdziałajace chorobom stawów