Previous Page  15 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 30 Next Page
Page Background

19

10 najgorszych pokarmów

dla osób z chorymi stawami

do prawdziwej eksplozji cukrzycy typu 2. Poza tym

trzeba zrezygnować też z produktów zawierających

cukier, czyli słodzonych napojów, ze słodyczy, sło-

dzonych śniadaniowych produktów zbożowych. Jak

wspomniałem, cukier dostarczony w pokarmach

i napojach podnosi poziom stężenia insuliny, co

skutkuje „błędnym kołem” i ma bardzo negatywny

wpływ na zdrowie stawów. Należy zrezygnować rów-

nież ze sztucznych słodzików, które generują całą

serię innych problemów. Na przykład cukierki i gu-

ma do żucia „bez cukru” mogą wywołać bolesne

skurcze i wzdęcia brzucha oraz działać przeczysz-

czająco, kiedy dzienne spożycie cukru przekracza

20 gramów, co równa się 10 cukierkom. Można

wybrać inne, zdrowsze produkty zastępujące cukier,

na przykład syrop z agawy, syrop klonowy, stewię,

słód ryżowy czy inulinę.

Wszyscy żywieniowcy zgodnie twierdzą, że należy

drastycznie ograniczyć sól, ponieważ usztywnia

ścianki tętnic i podnosi ciśnienie krwi. Oprócz tego

sól zatrzymuje wodę w organizmie w tym sensie, że

komórki wchłaniają wodę jak gąbka, w konsekwen-

cji stawy puchną. Dzieje się tak zwłaszcza rano i naj-

częściej w przypadku stawów dłoni, kiedy podczas

snu ustaje działanie limfodrenujące spowodowane

przez ruchy palców.

Na to wszystko narażone są szczególnie osoby

cierpiące na artretyzm reumatoidalny, ponieważ na

ogół zażywają kortyzon, który zatrzymuje sód w or-

ganizmie. Poza tym ograniczenie soli pomaga za-

trzymaniu wapnia w kościach, czyli zapobiega oste-

Sól

3