19
10 najgorszych pokarmów
dla osób z chorymi stawami
do prawdziwej eksplozji cukrzycy typu 2. Poza tym
trzeba zrezygnować też z produktów zawierających
cukier, czyli słodzonych napojów, ze słodyczy, sło-
dzonych śniadaniowych produktów zbożowych. Jak
wspomniałem, cukier dostarczony w pokarmach
i napojach podnosi poziom stężenia insuliny, co
skutkuje „błędnym kołem” i ma bardzo negatywny
wpływ na zdrowie stawów. Należy zrezygnować rów-
nież ze sztucznych słodzików, które generują całą
serię innych problemów. Na przykład cukierki i gu-
ma do żucia „bez cukru” mogą wywołać bolesne
skurcze i wzdęcia brzucha oraz działać przeczysz-
czająco, kiedy dzienne spożycie cukru przekracza
20 gramów, co równa się 10 cukierkom. Można
wybrać inne, zdrowsze produkty zastępujące cukier,
na przykład syrop z agawy, syrop klonowy, stewię,
słód ryżowy czy inulinę.
Wszyscy żywieniowcy zgodnie twierdzą, że należy
drastycznie ograniczyć sól, ponieważ usztywnia
ścianki tętnic i podnosi ciśnienie krwi. Oprócz tego
sól zatrzymuje wodę w organizmie w tym sensie, że
komórki wchłaniają wodę jak gąbka, w konsekwen-
cji stawy puchną. Dzieje się tak zwłaszcza rano i naj-
częściej w przypadku stawów dłoni, kiedy podczas
snu ustaje działanie limfodrenujące spowodowane
przez ruchy palców.
Na to wszystko narażone są szczególnie osoby
cierpiące na artretyzm reumatoidalny, ponieważ na
ogół zażywają kortyzon, który zatrzymuje sód w or-
ganizmie. Poza tym ograniczenie soli pomaga za-
trzymaniu wapnia w kościach, czyli zapobiega oste-
Sól
3