Previous Page  13 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 30 Next Page
Page Background

13

Ale jakie groźne substancje powinno

się wyeliminować albo maksymalnie

zredukować w diecie przeciwdziałają-

cej artretyzmowi? Na pewno pierwsze

miejsce zajmuje kwas arachidonowy,

wielonienasycony kwas tłuszczowy

z serii omega-6 obecny przede wszyst-

kim w mięsie, jajkach i serach oraz

syntetyzowany przez organizm z inne-

go kwasu tłuszczowego – kwasu lino-

lowego, który z kolei występuje przede

wszystkim w olejach roślinnych (sło-

necznikowym sezamowym, sojowym,

kukurydzianym). Kwas arachidonowy

jest prekursorem eikozanoidów (sub-

stancje o dwudziestu atomach węgla),

z których następnie powstają prosta-

glandyny z serii 2 i leukotrieny, które

stymulują stan zapalny, powiększając

rozszerzenie naczyń (zaczerwienie-

nie), przepuszczalność naczyniową

(obrzęk) i ból. Przeciwnie, czyli ko-

rzystnie dla zdrowia, działa kwas alfa-

-linolenowy – wielonienasycony kwas

tłuszczowy z serii omega-3, który wy-

stępuje w olejach rybnych, w oleju

konopnym i lnianym, w nasionach

chia i w nasionach kiwi oraz w siemie-

niu lnianym. Kwas alfa-linolenowy

ułatwia produkcję prostaglandyn z se-

rii 1 i 3 o działaniu przeciwzapalnym.

Kiedy dieta zawiera odpowiednią ilość

kwasu alfa-linolenowego i jego po-

chodnych (kwas eikozapentaenowy

znać pokarmy korzystne i niekorzyst-

ne dla siebie i zmienić nawyki żywie-

niowe.

Uniektórych pacjentów stwierdziłem

prawie kompletną remisję bolesnych

symptomów po kilku tygodniach sto-

sowania nowej diety ułożonej na pod-

stawie specjalnych badań wykonywa-

nych w naszych palcówkach. Można

więc mówić o korzyściach zdrowot-

nych diety spersonalizowanej, która

jest skuteczna, o ile pacjenci skrupu-

latnie jej przestrzegają.

Nadwaga zwiększa obciążenie stawów zwłaszcza

na biodrach, kolanach i na stopach.

Artretyzm:

stan zapalny i leczenie