13
Ale jakie groźne substancje powinno
się wyeliminować albo maksymalnie
zredukować w diecie przeciwdziałają-
cej artretyzmowi? Na pewno pierwsze
miejsce zajmuje kwas arachidonowy,
wielonienasycony kwas tłuszczowy
z serii omega-6 obecny przede wszyst-
kim w mięsie, jajkach i serach oraz
syntetyzowany przez organizm z inne-
go kwasu tłuszczowego – kwasu lino-
lowego, który z kolei występuje przede
wszystkim w olejach roślinnych (sło-
necznikowym sezamowym, sojowym,
kukurydzianym). Kwas arachidonowy
jest prekursorem eikozanoidów (sub-
stancje o dwudziestu atomach węgla),
z których następnie powstają prosta-
glandyny z serii 2 i leukotrieny, które
stymulują stan zapalny, powiększając
rozszerzenie naczyń (zaczerwienie-
nie), przepuszczalność naczyniową
(obrzęk) i ból. Przeciwnie, czyli ko-
rzystnie dla zdrowia, działa kwas alfa-
-linolenowy – wielonienasycony kwas
tłuszczowy z serii omega-3, który wy-
stępuje w olejach rybnych, w oleju
konopnym i lnianym, w nasionach
chia i w nasionach kiwi oraz w siemie-
niu lnianym. Kwas alfa-linolenowy
ułatwia produkcję prostaglandyn z se-
rii 1 i 3 o działaniu przeciwzapalnym.
Kiedy dieta zawiera odpowiednią ilość
kwasu alfa-linolenowego i jego po-
chodnych (kwas eikozapentaenowy
znać pokarmy korzystne i niekorzyst-
ne dla siebie i zmienić nawyki żywie-
niowe.
Uniektórych pacjentów stwierdziłem
prawie kompletną remisję bolesnych
symptomów po kilku tygodniach sto-
sowania nowej diety ułożonej na pod-
stawie specjalnych badań wykonywa-
nych w naszych palcówkach. Można
więc mówić o korzyściach zdrowot-
nych diety spersonalizowanej, która
jest skuteczna, o ile pacjenci skrupu-
latnie jej przestrzegają.
Nadwaga zwiększa obciążenie stawów zwłaszcza
na biodrach, kolanach i na stopach.
Artretyzm:
stan zapalny i leczenie