

18
Jest wrogiem publicznym numer 1 i trzeba całkowi-
cie wyeliminować je z diety – również wędliny i mię-
so białe. Mięso jest bogate w kwas arachidonowy
i poprzez ten kwas tłuszczowy z serii omega-6 do-
starcza silnego impulsu do produkcji prostaglandy-
ny i leukotrienów prozapalnych. Poza tym mięso
jest bogate w kwasy nasycone i w cholesterol, a są to
substancje, które osoby z chorobami stawów muszą
maksymalnie ograniczyć. Poza tym nie zawsze moż-
na się upewnić, że mięso nie zawiera hormonów
anabolicznych i innych substancji chemicznych.
Dotyczy to przede wszystkimmięsa sprowadzonego
z zagranicy. Wobec tych argumentów pozostaje już
tylko wybrać dietę bezmięsną.
Unikanie cukru to dobry nawyk żywieniowy zwłasz-
cza w przypadku osób z artretyzmem i z zapaleniem
stawów. Cukier wywołuje tyle negatywnych skutków,
że wystarczyłaby połowa z tych argumentów, żeby
z niego zrezygnować. Cukier jest główną przyczyną
otyłości u dzieci i nastolatków w Stanach Zjedno-
czonych. W całym świecie zachodnim przyczynił się
pokarmów dla osób
z chorymi s tawami
10 najgorszych
Mięso
1
Cukier
2