Previous Page  14 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 30 Next Page
Page Background

18

Jest wrogiem publicznym numer 1 i trzeba całkowi-

cie wyeliminować je z diety – również wędliny i mię-

so białe. Mięso jest bogate w kwas arachidonowy

i poprzez ten kwas tłuszczowy z serii omega-6 do-

starcza silnego impulsu do produkcji prostaglandy-

ny i leukotrienów prozapalnych. Poza tym mięso

jest bogate w kwasy nasycone i w cholesterol, a są to

substancje, które osoby z chorobami stawów muszą

maksymalnie ograniczyć. Poza tym nie zawsze moż-

na się upewnić, że mięso nie zawiera hormonów

anabolicznych i innych substancji chemicznych.

Dotyczy to przede wszystkimmięsa sprowadzonego

z zagranicy. Wobec tych argumentów pozostaje już

tylko wybrać dietę bezmięsną.

Unikanie cukru to dobry nawyk żywieniowy zwłasz-

cza w przypadku osób z artretyzmem i z zapaleniem

stawów. Cukier wywołuje tyle negatywnych skutków,

że wystarczyłaby połowa z tych argumentów, żeby

z niego zrezygnować. Cukier jest główną przyczyną

otyłości u dzieci i nastolatków w Stanach Zjedno-

czonych. W całym świecie zachodnim przyczynił się

pokarmów dla osób

z chorymi s tawami

10 najgorszych

Mięso

1

Cukier

2