Previous Page  25 / 30 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 30 Next Page
Page Background

62

s

´

niadania

1

2

3

4

składniki

Placek

z ciecierzycy

Mąkę z ciecierzycy wsypać do misy i w środek mąki wlewać stopniowo wodę w ma-

łych ilościach. Mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, aż ciasto będzie płynne i gładkie.

Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na około 6 godzin.

W tym czasie na powierzchni ciasta prawdopodobnie utworzy się piana, którą

trzeba zebrać łyżką cedzakową. Dodać gomasio i oliwę, z tym że trochę oliwy

zostawić do posmarowania nieprzylepnej blachy piekarskiej, najlepiej miedzianej.

Blachę posmarować oliwą, wlać ciasto z ciecierzycy, blachę włożyć do piekarnika

nagrzanego do temperatury 220°C na około pół godziny, aż placek ładnie się przy-

rumieni. Program pieczenia wyłączyć i uruchomić w piekarniku opcję grill na około

10 minut, aż placek przyrumieni się na kolor orzechowy.

Upieczony placek wyjąć z piekarnika, posypać gomasio i pieprzem mielonym,

pokroić w kawałki i podać, kiedy jeszcze jest ciepły. Można również posypać placek

siemieniem lnianym, ewentualnie polać oliwą aromatyzowaną rozmarynem (roz-

maryn posiekać i wymieszać z oliwą).

300 g mąki z ciecierzycy, 900 ml wody, gomasio,

½ szklanki oliwy extra virgin z oliwek, pieprz mielony.