62
s
´
niadania
1
2
3
4
składniki
Placek
z ciecierzycy
Mąkę z ciecierzycy wsypać do misy i w środek mąki wlewać stopniowo wodę w ma-
łych ilościach. Mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, aż ciasto będzie płynne i gładkie.
Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na około 6 godzin.
W tym czasie na powierzchni ciasta prawdopodobnie utworzy się piana, którą
trzeba zebrać łyżką cedzakową. Dodać gomasio i oliwę, z tym że trochę oliwy
zostawić do posmarowania nieprzylepnej blachy piekarskiej, najlepiej miedzianej.
Blachę posmarować oliwą, wlać ciasto z ciecierzycy, blachę włożyć do piekarnika
nagrzanego do temperatury 220°C na około pół godziny, aż placek ładnie się przy-
rumieni. Program pieczenia wyłączyć i uruchomić w piekarniku opcję grill na około
10 minut, aż placek przyrumieni się na kolor orzechowy.
Upieczony placek wyjąć z piekarnika, posypać gomasio i pieprzem mielonym,
pokroić w kawałki i podać, kiedy jeszcze jest ciepły. Można również posypać placek
siemieniem lnianym, ewentualnie polać oliwą aromatyzowaną rozmarynem (roz-
maryn posiekać i wymieszać z oliwą).
300 g mąki z ciecierzycy, 900 ml wody, gomasio,
½ szklanki oliwy extra virgin z oliwek, pieprz mielony.