Previous Page  3 / 31 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 31 Next Page
Page Background

5

Jak korzystać

z tej książki

Celem tej publikacji

jest pomoc czytelnikom w dokonaniu ważnych,

prozdrowotnych zmian w ich życiu.

Przeczytaj uważnie jej pierwszą część, by móc z niej w pełni korzystać,

planując wszystkie swoje posiłki.

Książka zawiera piękne, realistyczne fotografie, które z pewnością każde‑

mu się spodobają – a także coś znacznie więcej niż tylko zdjęcia i przepisy

kulinarne. Podsuwa ona łatwą metodę przygotowania sobie codziennej

dawki kalorii (od 1200 do 2200 kcal), w postaci wybornych posiłków

i przekąsek. Dokonałam obliczeń wartości kalorycznej posiłków, dzięki

czemu masz znacznie ułatwione zadanie. Każdemu daniu towarzyszą

dwie fotografie. Duża przedstawia solidny posiłek, mniejsza – posiłek

lekki. Sam możesz ocenić, który z nich będzie dla ciebie odpowiedni.

Pierwsza część książki (str. 6–10) pokazuje, jak tego dokonać.

10 kroków dla poprawy zdrowia

(str. 11–29) to praktyczny przewodnik,

dzięki któremu poczujesz się lepiej, stracisz na wadze, a także obniżysz

sobie ciśnienie krwi oraz zawartość w niej cholesterolu i glukozy. Zacznij

od jednego lub dwóch kroków. Kiedy będziesz gotów do dalszych zmian,

wróć do tej części książki i zacznij stosować kolejne wskazówki.

Grupy pokarmowe

(str. 31–41)

Lektura sekcji poświęconej różnym grupom pokarmów pomoże ci zro‑

zumieć, jak istotne jest zróżnicowanie diety oraz spożywanie produktów

bogatych w wartości odżywcze w każdym posiłku (co pokazano na foto‑

grafiach). Dobre odżywianie zapobiega powstawaniu chorób i jest ogrom‑

nie ważne dla zdrowia.

Dieta a wartości odżywcze. Posiłki i przepisy

(str. 43–285)

Sekcja ta zawiera opis przygotowania 70 kompletnych dań, 100 przepisów

kulinarnych oraz ponad 100 pomysłów na drobne przekąski. Dla ułatwie‑

nia została ona podzielona zgodnie z kodem kolorystycznym (zob. str. 6).

Zdrowa dieta

(str. 286–317)

Część ta pozwala porównać liczbę kalorii i zawartość węglowodanów,

błonnika, tłuszczów i sodu w różnych rodzajach płatków śniadanio‑

wych, daniach z jaj, zupach, przekąskach, sałatkach i nie tylko – w sumie

w 27 rodzajach potraw. Dzięki niej nauczysz się czytać etykietki na arty‑

kułach spożywczych i wybierać zdrowsze produkty.

Porozmawiaj ze swoim

dietetykiem, diabetologiem

bądź lekarzem rodzinnym.

Jeśli podczas lektury będziesz

mieć pytania dotyczące diety

albo cukrzycy, skontaktuj się

ze specjalistą.